bed verschonen

De slaapkamer schoonmaken doe je zo!

Een derde van ons leven brengen we in de slaapkamer door, dus een keer per week de slaapkamer schoonmaken is geen overbodige luxe. We slapen niet alleen in onze slaapkamer, we kleden ons er om, lezen een boek voordat we gaan slapen of brengen er onze luie zondag door. De slaapkamer schoonmaken gaat verder dan het bed verschonen en stofzuigen. In dit blog lees je hoe jij jouw slaapkamer blinkend schoon krijgt!

Bed verschonen

Je bed verschonen is een taak die een keer per week opgepakt moet worden. Een keer per week verschoon je het beddengoed (onderlaken of hoeslaken, kussenslopen en dekbedovertrek). Om de week verschoon je ook de matrasbeschermer of molton en de kussenbeschermers. Een keer per maand maak je de bedframe schoon met een sopje van allesreiniger en draai je de matras om. Het dekbedovertrek snel verwisselen doe je als volgt:

 1. Zorg dat het dekbedovertrek binnenstebuiten is, ga met je handen in het overtrek en pak de punten vast;
 2. Pak nu het dekbed bij de punten vast;
 3. Laat het dekbedovertrek over het dekbed glijden, de goede kant is nu weer aan de buitenkant;
 4. Trek het overtrek over de rest van het dekbed en schud het even op;
 5. Leg alles even recht en je bent klaar!

Om het bed fris te houden, is het belangrijk om iedere dag het dekbed te laten luchten. Hang het simpelweg ‘s ochtends over een deur en maak ‘s middags het bed weer op. Op deze manier heb je direct de rest van het bed laten luchten. Door dit dagelijks te doen, voorkom je huisstofmijt.

Dekbed, kussens en matras schoonmaken

Twee keer per jaar is het nodig om het dekbed en de kussens te wassen. Zowel de kussens als het dekbed hebben wasvoorschriften. Als je de voorschriften volgt, zit je vrijwel altijd goed. Doe de kussens tegelijkertijd in de wasmachine om te voorkomen dat de kussens teveel heen en weer geschud worden. Dit geldt ook voor het dekbedovertrek. De kussens kunnen na het wassen in de droger. Zet de temperatuur niet te hoog en doe twee tennisballen in de droger. De tennisballen zorgen dat de kussens direct worden opgeschud.

De matras moet een keer per jaar schoongemaakt worden. Met een stofzuiger kom je vaak al een heel eind. Na het stofzuigen van de matras is het tijd om eventuele vlekken te verwijderen met water en zeep of een vlekkenspray. Als dit niet lukt, kun je een stoomreiniger gebruiken.

De slaapkamer schoonmaken en opruimen

Naast de gebruikelijke schoonmaakronde van de slaapkamer moet er zo nu en dan opgeruimd worden. Als je iedere dag wat opruimt, voorkom je dat je eens per week een berg werk te verzetten hebt. Dingen die je dagelijks opruimt zijn:

 • Schone kleren in de kast opbergen;
 • Vieze kleren in de was doen;
 • Schoenen terugzetten op een schoenenrek of in de kast;
 • Laadsnoeren van telefoons en tablets uit het stopcontact;
 • Eventuele glazen of kopjes naar de keuken brengen.

Door deze tips op te volgen, houdt jij jouw slaapkamer netjes en georganiseerd. Het stoffen, stofzuigen en dweilen gaat een stuk sneller in een opgeruimde slaapkamer.

Wat vind jij van deze tips voor het schoonmaken van de slaapkamer? In ons e-book over de slaapkamer schoonmaken vind je nog veel meer tips en tricks voor een blinkend schone slaapkamer. Download hem vandaag nog gratis!

Ook interessant

6 gedachtes over “De slaapkamer schoonmaken doe je zo!

 1. Leuk alleen mis ik:
  dagelijks stof afnemen
  wekelijks stof afnemen met een sopje.
  Eens per twee maanden ramen wassen
  minimaal eens per jaar vitrage wassen.
  Gordijnen eens per jaar uitkloppen of uitzuigen.

  1. Hallo Jacqueline,
   In ons e-book vind je een compleet schema voor het schoonmaken van de slaapkamer. Die is gratis te downloaden en staat naast dit schema boordevol handige tips.
   Groeten, MB

 2. Hallo, zodra de temperatuur onder nul gaat zet ik mijn matras een nacht op het balkon, ( Slaap dan op het logeerbed) . De stofmijten gaan onder 0 graad dood. doe dit 1 keer per jaar.

Comments are closed.