Zomerschoonmaak

5-Stappenplan voor je huis schoonmaken voor vakantie

Het is zomer, de tijd dat de meeste mensen op vakantie gaan. Het is natuurlijk wel zo prettig om voor jouw vakantie een goede zomerschoonmaak in huis te doen. Een slim 5-stappenplan voor schoonmaken voor vakantie lees je hier.

1. Elimineer vuile was voordat je op vakantie gaat

Een lege wasmand is een vast onderdeel van een goede zomerschoonmaak. Als je op vakantie gaat, laat dan zo weinig mogelijk vuile was in de wasmand liggen. Het is dus handig om op het laatste moment nog even een was te draaien. Hoe langer de vieze was blijft liggen, hoe minder fris de was weer uit de wasmachine komt. De schone was laten hangen totdat je terug bent van vakantie is geen probleem. Dit kun je wegwerken wanneer je terugkomt. Let wel op dat de was niet op een zonnige plek hangt, dit kan de kleur namelijk aantasten.

2. Koelkast schoonmaken voor je vakantie

Het is iedereen wel eens overkomen: kom je terug van vakantie, blijkt er nog iets in de koelkast te liggen wat daar beter niet had kunnen liggen… Lang houdbare producten zijn vaak geen probleem zolang de verpakking goed afgesloten is. Zorg dat er geen verse producten achterblijven als je op vakantie gaat. Probeer daar een week voor de vakantie rekening mee te houden als je boodschappen gaat doen. Zo voorkom je dat er veel te veel in de koelkast ligt. Heb je toch eten in de koelkast? Kijk dan eens naar creatieve recepten, neem de producten waar mogelijk mee op vakantie of geef het een en ander weg. Op deze manier verspil je zo min mogelijk voedsel en ontdek je misschien wel een heerlijk nieuw recept!

3. Schoonmaken voor vakantie? Verschoon je bedden!

Huis schoonmaken voor vakantie? Niets is fijner dan thuiskomen in een fris bed. Je doet er dan ook goed aan om voor de vakantie de bedden te verschonen. Maak de bedden alvast op voor als je terugkomt van jouw vakantie, dat maakt thuiskomen een stuk prettiger. Vergeet ook de matrasbeschermer, molton en kussenhoezen niet. Dit is hét moment om alles eens extra goed uit te wassen. Het dekbed kun je open klappen als je daadwerkelijk weg gaat. Zo is jouw bed bij terugkomst lekker fris en kun je er zo in duiken!

4. Laat de vriezer ontdooien

De zomervakantie is een goed moment om de vriezer te laten ontdooien. Er zit waarschijnlijk best wel wat ijs aan de binnenkant en dat zorgt ervoor dat jouw diepvries meer moeite moet doen om koel te blijven. Niet zo energiezuinig dus! In de zomer wil jij juist de vriezer goed koud hebben om ijsjes en andere zomerse lekkernijen in te bewaren. Zorg daarom dat je vriezer zo leeg mogelijk is. Een goede reden om ijsjes te eten dus! Zet een lege bak onder het kraantje van de vriezer om het water op te vangen. Een theedoek in de buurt kan nooit kwaad, er komt altijd wel wat water op de vloer terecht. Als je terug komt van vakantie, kun je de ontdooide vriezer weer vullen met ijsjes.

5. Maak je huis inbraakproof

Ook al is jouw huis helemaal schoon en fris, een ongewenste gast komt nooit goed uit. Om inbraak tijdens de vakantie te voorkomen, kun je een paar eenvoudige maatregelen nemen. Zo is het verstandig om ladders en containers goed op te ruimen, iemand te regelen om de post op te ruimen en op social media niet te melden dat je op vakantie gaat.

Ben jij al helemaal klaar voor de zomervakantie? Je kunt natuurlijk zelf alles schoonmaken, maar om meer tijd over te houden voor het inpakken van de koffers kun je ook een schoonmaakster inschakelen. Dat is eenvoudig en snel geregeld, bovendien kun jij op deze manier alle tijd besteden aan de vakantie voorpret!

Ook interessant