Schoonmaken na kerst

Ik vind Kerst de gezelligste tijd van het jaar. Maar er is één ding dat ik niet leuk vind aan deze dagen… namelijk alle afwas- en schoonmaaktaken een dag later. Schoonmaken na kerst is dus niet mijn grootste hobby. Gelukkig zijn er een aantal tips om je te kunnen helpen bij deze taken!

Tip 1.
Voornamelijk op houten snijplanken blijven regelmatig vlekken achter die je er niet zo maar vanaf krijgt. Toch is er een manier om deze vlekken te verwijderen. Wrijf de snijplank in met een halve citroen en laat dit 20 minuten staan. De vlekken zullen vanzelf verdwijnen! Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om azijn en een schuursponsje te gebruiken.

Tip 2.
Snijplanken houden ook nog wel eens vervelende luchtjes vast. Je hoeft de snijplank dan niet meteen weg te gooien! Er zijn namelijk manieren om deze luchtjes tegen te gaan. Zo kun je de snijplank schoonmaken met onverdunde witte azijn. Dit helpt ook goed tegen vlekken. Wat ook goed werkt is om de snijplank voor gebruik nat te maken, dit voorkomt dat de geuren in het hout trekken.

Tip 3.
Een veelvoorkomend kerstprobleem is dat de pan aankoekt. Door alle gezelligheid om mij heen vergeet ik continu dat ik aan het koken ben. Laat de pan even staan met water, azijn en baking soda. Hierdoor weekt het aangekoekte los en kun je de pan vervolgens heel goed schoonmaken. Hiermee voorkom je dat je bij het los krabben van het aangekoekte de antiaanbaklaag meeneemt.

Tip 4.
Ons huis is niet goed geventileerd. Op het moment dat we visite hebben gehad blijft die warme, benauwde geur vaak hangen. Daarom is het verstandig om de boel goed door te laten luchten op het moment dat je aan het schoonmaken bent. Gooi alle ramen en deuren maar los! Je kunt ook de afzuigkap even aanzetten op zacht standje.

Tip 5.
Ik maak graag gebruik van mijn oven. Zo ook met kerst. De ovenplaat is gelukkig makkelijk schoon te maken door er wat soda op te strooien en hier vervolgens heet water overheen te gieten. Nu nog even laten intrekken. Je zult merken dat je het vuil er gemakkelijk af krijgt met een doekje.

Heb jij andere problemen met schoonmaken na de kerst? Laat het me weten! Wie weet kan ik jou de volgende keer helpen.

Ook interessant