Deze schoonmaaktips maken je huis lente-fris… in de winter!

De grote schoonmaak: soms moet het huishouden even helemaal onder handen genomen worden. Het wordt ook wel eens de voorjaarsschoonmaak genoemd, maar waarom zouden we dit alleen in de lente kunnen doen? De winter leent zich met zijn koude temperaturen ook prima voor bepaalde huishoudelijke klusjes. Hieronder krijg je schoonmaaktips, zodat je het frisse lente-gevoel ook in de donkere maanden kan vasthouden. Tijd voor de najaarsschoonmaak!

Profiteer van de kou met een najaarsschoonmaak

De winter zit vol met van die koude dagen waarin je het liefst thuis bij de haard zit. Wist je dat je deze kou ook in je voordeel kan gebruiken? De volgende schoonmaaktips zijn perfect voor het koude weer. En als je een beetje doorwerkt, warm je jezelf gelijk op!

Maak je huishouden huisstofmijt-vrij

De huisstofmijt is een beestje dat in je kussens, dekbedden en knuffels huist. Mensen kunnen hier een allergie voor ontwikkelen, wat kan zorgen voor onder andere eczeem, veel niezen en vermoeidheid. De beste tip voor het verminderen van deze plaag is je beddengoed op 60 graden wassen en buiten in de vrieskou te laten drogen. Het drogen duurt iets langer, maar maakt je was zacht, en de extreme temperaturen zorgen ervoor dat de huisstofmijt dood gaat. Ook is het belangrijk je huis goed te blijven ventileren. Op deze manier slaap je zo weer in een fris bed!

Koelkast schoonmaken

Maak gebruik van het koude weer door de koelkast eens grondig schoon te maken. Door etensresten kunnen er snel nare geurtjes vormen in de koelkast, en dat kan zich snel verspreiden naar de rest van jouw huis. In de winter kun je gemakkelijk al je producten even buiten zetten, want het is toch koud! Zo vergaat het eten niet en heb jij alle ruimte om met een sopje van afwasmiddel of milde allesreiniger en een doekje je koelkast onder handen te nemen. Vergeet je eten niet terug te zetten! Wil je tips over het schoonmaken van je koelkast en meer? Download nu ons gratis e-book over de grote schoonmaak en word een schoonmaak-expert!

Natuurlijke tapijtreiniging

In de winter zijn vieze voeten op het tapijt snel gebeurd. Wees je hier bewust van: de aanschaf van een deurmat of schoenenrek bij de deur zal het aantal vlekken in je tapijt aanzienlijk verminderen! Toch een vies tapijt? Reiniging van het tapijt lijkt een klusje voor in de voorjaarsschoonmaak, maar er is een unieke eigenschap van de winter die dit een stuk makkelijker maakt: sneeuw! Denk er na je sneeuwballengevecht ook eens aan om je tapijt met de goede kant naar beneden in witte sneeuw te leggen. Klop hem na een paar uurtjes uit en je zal zien dat het vuil is verwijderd en de kleuren weer stralen! Naast dat het er weer als nieuw uitziet, zullen huisstofmijt en bacteriën door de kou doodgaan, en zal je merken dat de luchtkwaliteit van je huis verbetert.

Meer zonlicht na je najaarsschoonmaak

In de winter zijn we een stuk minder blootgesteld aan de zon. De dagen zijn korter, en er is minder direct zonlicht. We moeten zoveel mogelijk genieten van het daglicht. Zorg daarom voor schone ramen: na het zemen van je ramen schijnt er 20% meer zonlicht doorheen, recht op jou en je kop warme chocolademelk. Gebruik geen warm water (dat geeft kans op barsten), maar meng in plaats daarvan wat spiritus door je emmer water heen: hoe kouder, hoe meer spiritus.

Je leest het: ook in de winter is er genoeg te doen in huis om dat frisse lente-gevoel in je bol te krijgen. Mis je dit gevoel, maar ben je al teveel tijd kwijt om ook nog aan een grote schoonmaak te denken? Een schoonmaakster kent deze schoonmaaktips en meer uit haar hoofd! Schrijf je vandaag nog in en wij vinden een schoonmaakster voor je op basis van jouw eisen en wensen.

Ook interessant