schoonmaak herfst

4 schoonmaaktips voor de herfst

Op zoek naar schoonmaaktips voor de herfst? De schoonmaak wordt een stuk makkelijker met onze 4 slimme tips voor een najaarsschoonmaak!

Najaarsschoonmaak: nodig of overbodig?

De grote schoonmaak in het voorjaar kennen we allemaal. De een pakt het uitgebreider aan dan de ander, maar in het voorjaar steken we allemaal nét iets meer energie in het huishouden. Zo is het weer lekker fris in huis en is alles weer klaar om naar buiten te gaan. Toch brengt het begin van de herfst nieuwe schoonmaaktaken met zich mee. De najaarsschoonmaak staat in het teken van klaarmaken voor de koudere maanden en sfeer in huis creëren. Als jij ook in de herfst een lekker schoon huis wilt hebben, dan heb je veel baat bij een najaarsschoonmaak! Ga ervoor met onze schoonmaaktips.

1. Tuin winterklaar maken

Dit is voor sommigen een flinke stap: de tuin opruimen. Niet omdat het zo’n vreselijk grote klus is, maar omdat het dan ineens definitief is dat je een tijdje niet meer buiten kunt zitten. Bij de najaarsschoonmaak is de tuin winterklaar maken echter onontkoombaar, aangezien niet alles uit jouw tuin de winter zal overleven. Tijdens de grote najaarsschoonmaak zet je planten waar mogelijk binnen, maak je de overige planten winterklaar en zet je de tuinset binnen.

2. Herfst schoonmaak: werk je kledingkast bij

De najaarsschoonmaak is hét moment om jouw kledingkast eens grondig uit te zoeken. De zomerkleding kan voorlopig opgeruimd worden, die heb je een tijdje niet meer nodig. Voordat je alle zomerkleding opbergt in een andere kast of op een andere plek in jouw kast legt, kun je alles uitzoeken. Stel jezelf hierbij de volgende vragen:

  • Heb ik dit afgelopen zomer veel gedragen?
  • Past het kledingstuk nog?
  • Ben ik van plan dit volgend jaar nog te dragen?

Moet je op één van deze vragen ‘nee’ antwoorden, dan gooi je het kledingstuk in kwestie weg in de textielcontainer of geef het weg. Op deze manier maak je anderen er nog blij mee. Voor winterkleding geldt: kijk eerst eens een maand wat je allemaal nog hebt, wat nog past en waar jij je nog goed in voelt. Daarna kun je de wintergarderobe aanvullen met nieuwe kleding.

Als je toch jouw kledingkast zo goed als leeg hebt, haal er dan direct een vochtige doek door 😉

3. De oven schoonmaken voor heerlijke ovenschotels

Koud, nat en guur zijn niet echt de kenmerken van de herfst waar jij je op verheugt, maar de herfst heeft meer dan alleen regen en kou! Bedenk eens hoe fijn het is om na een dag werken thuis te komen en een heerlijk ovengerecht klaar te maken. De geur die daardoor in huis hangt maakt zo’n typische herfstdag weer helemaal goed. Voor een typisch herfstgerecht uit de oven heb je natuurlijk wel een schone oven nodig. Het beste pak je dit direct tijdens de najaarsschoonmaak op, zodat je de rest van de herfst en winter kunt genieten van lekkere ovengerechten. Voor een schone oven heb je een ovenschaal, een kopje soda en water nodig. Vul de ovenschaal met water en het kopje soda en zet de oven een half uurtje aan op 200 graden. Na een half uur kan de ovenschaal uit de oven en veeg je de oven eenvoudig schoon met een vochtige doek.

4. Breng sfeer in huis met de najaarsschoonmaak

De najaarsschoonmaak draait niet alleen om een schoon huis, een sfeervol huis is net zo belangrijk. Uiteraard breng je pas herfstsfeer in huis zodra jouw schoonmaakrondje afgerond is. Je kunt nieuwe spullen kopen voor in huis, maar het bos in gaan is misschien wel leuker! Zoek een paar mooie takken, kastanjes en bladeren. Zo heb je een uniek herfst interieur. Wil je toch liever naar de winkel om leuke herfstaccessoires in te slaan? Kijk dan naar lekkere geurkaarsen kussens en plaids in herfstkleuren. De najaarsschoonmaak op deze manier afronden is een beloning voor jezelf!

In dit blog vond je al goede tips voor tijdens de najaarsschoonmaak. Wil je graag nog meer goede tips voor zo’n grote schoonmaak? Dan is ons gratis e-book over de grote schoonmaak echt iets voor jou. Hierin vind je niet alleen de grote schoonmaak in de lente en herfst, maar ook handige checklists en lijstjes met schoonmaakmiddelen. Download hem gratis!

Ook interessant