schoon huis na de vakantie

Een schoon huis na de vakantie!

 

Op vakantie gaan is natuurlijk heerlijk, lekker ontspannen en genieten. Weg van de alledaagse sleur en werkzaamheden en je hoofd leegmaken. Helaas is de vakantie vaak weer veel te snel voorbij. Na een week (of misschien wel 2 of 3) is het dan toch echt weer tijd om naar huis te gaan. Tijd om weer terug te gaan naar het ‘echte leven’. Gelukkig zijn er vele manieren om die overstap een stuk aangenamer te maken, één van die manieren begint al vóórdat je op vakantie gaat. Om zo lang mogelijk van je heerlijke vakantie te blijven genieten laat je je huis namelijk al fris, schoon en opgeruimd achter voordat je weg gaat. Dan is je huisje ook schoon als je weer terug komt!

Maar hoe krijg je dat nou voor elkaar tussen al die vakantiestress door? Nou, met deze tips moet het je vast en zeker lukken!

Je koffer inpakken
Een van de belangrijke dingen die je moet doen voordat je op vakantie gaat is het inpakken van je koffer. Niet iedereen vindt het inpakken van de koffer een pretje, maak het in ieder geval wat makkelijker door enkele weken voordat je op vakantie gaat een lijstje te maken met wat je allemaal mee wilt nemen. Schrijf ook op wat je nog moet kopen en ga op tijd de stad in.

Het inpakken van je vakantiekleding kun je direct combineren met het opruimen van je kast. Je staat immers toch al voor de kast. Pak je vakantiekleding in je koffer, je kast is dan al een heel stuk leger. Dan wordt het tijd om de kleren die je nooit meer draagt, die niet meer passen of die je niet meer mooi vindt weg te gooien. Pak een grote plastic zak en stop je kleren daar in. Twijfel? Hang de kleding dan achterin de kast, en ga in de herfst nog een keer je zomerkleding langs. Niet meer gedragen na de vakantie? Weggooien dus!

Je hebt nu je mooiste vakantieoutfits in je koffer en de kleren die je niet meer mooi vindt zijn weggegooid. Je kast is nu bijna opgeruimd. Zorg ervoor dat je de resterende kleding nog even netjes sorteert, soort bij soort of kleur bij kleur. Kies voor een indeling die bij jou past.

Oja, denk je er ook nog even aan om met een doekje door de kast te gaan? Dan is de kast ook direct weer schoon.

De was doen
Als je terug komt van vakantie heb je natuurlijk een heleboel was te doen. Zorg dus dat je voor je op vakantie gaat alle was al hebt gedaan. Je bent vaak toch de hele dag bij huis, dus laat die wasmachine op volle toeren draaien. Daarbij kun je geld besparen door de was buiten op te hangen, het weer is zodanig goed dat je vaak de was binnen een paar uur droog hebt.

Haal alle bedden af en was alle kleding die nog in de wasmand ligt. Straks kom je weer thuis en slaap je heerlijk in je fris opgemaakte bed!

Ps. voordat je echt op vakantie gaat, leg je je dekbed het beste lekker open. Dan blijft je bed lekker fris.

De koelkast
Niets is vervelender dan vieze geurtjes, schimmels en producten die over de datum zijn. Ga dus voordat je op vakantie gaat even met een kritische blik door de koelkast. Wat blijft goed tot na de vakantie? Wat is lang houdbaar? En wat moet juist weg? Alle producten die over de datum zijn of gaan gooi je alvast weg. Haal je koelkast leeg en maak deze helemaal schoon. Alleen de producten die lang houdbaar zijn laat je (goed afgedekt) in de koelkast staan.

Ik weet niet op welke dag je weer terug komt van vakantie, maar soms is het handig om wel alvast een paar spullen in huis te hebben voor als je terug komt. Meestal heb je dan geen zin om direct naar de supermarkt te vliegen. Dus mocht je nog iets tijd over hebben, zorg dan dat je tenminste een ontbijtje kunt maken, een paar boterhammen kunt smeren (brood kan prima in de vriezer) of dat je avondeten kunt bereiden. Zorg er wel weer voor dat je producten koopt die lang houdbaar zijn.

Prullenbakken
Voordat je op vakantie gaat dien je alle prullenbakken goed schoon te maken. Maak de prullenbakken een dag voordat je op vakantie gaat goed schoon met een sopje. Stop er een paar nieuwe vuilniszakken in en gebruik de prullenbak daarna niet meer. Je zou er bijvoorbeeld voor kunnen kiezen om een vuilniszak buiten neer te zetten die de laatste dag gebruikt kan worden voor de vuilnis. Die vuilniszak gooi je net voordat je weggaat nog even in de container.

Als je terugkomt van vakantie heb je in ieder geval schone prullenbakken en een schoon huis.

Lest best
Alles schoon en ingepakt? Is iedereen het huis uit? Heb je goede afspraken gemaakt (met bijvoorbeeld de buren) over het verzorgen van je huisdieren, de tuin en de post? Is er iemand die je huis af en toe in de gaten houdt? Inbrekers gaan graag op pad in de zomer, zorg er dus voor dat het niet overduidelijk is dat je op vakantie gaat.

Als alles dan eindelijk is ingepakt en iedereen in de auto zit kun jij nog even snel je laatste rondje doen. Pak nog even snel een dweil en/of een stofzuiger en maak je huis nog een laatste keer schoon. Met de dweil door je huis gaan is nu heerlijk, geen kids meer die over de pas gedweilde vloer lopen en geen vieze voetstappen. Zorg er dan ook voor dat ook jij niet meer over je pas gedweilde vloer hoeft te lopen.

Met deze tips kun jij in ieder geval met een gerust gevoel op vakantie, én met een gerust gevoel weer naar huis!

Ik wens je een hele fijne vakantie en een schoon huis na de vakantie!

Ps. Heb je nou helemaal geen zin om je huis schoon te maken voordat je op vakantie gaat? Overweeg dan eens om (eenmalig) een schoonmaakster in dienst te nemen. Met je schoonmaakster kun je afspreken dat zij je huis schoonmaakt terwijl jij vakantie aan het vieren bent. Een heerlijk gevoel toch!

Ook interessant

Één gedachte over “Een schoon huis na de vakantie!

  1. Wij hebben vorig jaar toen we op vakantie gingen ook een schoonmaakster genomen. Dat was heel erg fijn om in een schoon huis thuis te komen! Sinds toen hebben wij een vaste schoonmaakster genomen iedere week.

Comments are closed.