Speelgoed opruimen

Opruimen samen met je kind

Ouders van jonge kinderen zullen het herkennen: tijdens het spelen wordt al het speelgoed uit de kast of mand getrokken. Maar van opruimen is geen sprake. Toch kun je jonge kinderen al heel goed leren opruimen. Bijvoorbeeld door vaste plekken voor het speelgoed te hanteren of door van het opruimen een spelletje te maken.


Vaste plekken

Het is voor jonge kinderen makkelijker opruimen als speelgoed een vaste plek heeft. Kies bijvoorbeeld voor grote manden of bakken. Sorteer het speelgoed soort bij soort, dus auto’s bij auto’s en poppen bij poppen. Om het helemaal overzichtelijk te maken kun je ervoor kiezen om een foto van het speelgoed op de bak plakken. Zo is ook voor bijvoorbeeld een oppas duidelijk waar alles hoort te liggen.

Afspraken maken
Geen enkel kind is te jong om afspraken te maken. Spreek met je kind af dat wanneer hij/zij met iets anders wilt gaan spelen, dat het oude speelgoed eerst wordt opgeruimd. Als er vriendjes komen spelen, spreek je van te voren af dat er samen gespeeld gaat worden. Maar ook dat de kinderen samen moeten opruimen. Het is dan wel jouw taak om de tijd in de gaten te houden, zodat jouw kind niet alleen achterblijft met het speelgoed.

Spelletje spelen
Het is heel gemakkelijk om een spelelement toe te voegen aan het opruimen. Verdeel de kamer in zones en maak er een wedstrijdje van. Wie het eerste zijn zone helemaal heeft opgeruimd is de winnaar. Om het extra spannend te maken kun je een eierwekker op vijf minuten zetten. Voordat het alarm af gaat, moet de hele kamer opgeruimd zijn!
Maak van het opruimen een feestje, door muziek op te zetten. Het is niet erg als het geluid harder staat dan normaal. Ruim samen met je kind al dansend al het speelgoed op.

Jassen, tassen en schoenen
Zorg dat ook de jassen, tassen en schoenen een vaste plek in huis hebben. Het meteen ophangen van een jas kost een kind geen enkele moeite. Helemaal niet wanneer je zelf het goede voorbeeld geeft. Kinderen leren, net als volwassenen, nieuwe gewoontes met 4 tot 5 weken aan.

Hebben jij en je kinderen alles opgeruimd? Dan is het tijd voor een beloning. Een beloning hoeft niet altijd een cadeautje of een snoepje te zijn. Ook een compliment is al een beloning!

Opruimspelletjes
– Kleurenspel. Noem een kleur en al het speelgoed van die kleur moet opgeruimd worden. Dit kun je blijven doen tot de hele kamer leeg is.
– Nummerspel. Maak een aantal kaartjes met verschillende nummers. Laat je kind een kaartje trekken. Je kind moet het aantal spullen opruimen dat op het kaartje staat. Daarna mag hij een nieuw kaartje komen halen.
– Speelgoedjacht. Erg handig wanneer er overal speelgoed ligt. Geef ieder kind een doos of een mand en roep: ‘Speelgoedjacht, wie kan de meeste speeltjes verzamelen?’

Related Post

Geef een reactie