clean desk policy

Ruim je eigen afval op!

Een schone werk-, studie- en leefomgeving; daar zijn we allemaal verantwoordelijk voor!

Op de Hogeschool van Amsterdam en de Universiteit van Amsterdam zijn de ‘Schoonmaakweken’ van start gegaan. Van half oktober tot en met 2 november worden de studenten en medewerkers van deze school en universiteit gewezen op het extra schoonmaakwerk dat zij de schoonmakers bezorgen.

Maar niet alleen scholieren en medewerkers van scholen maken er soms een puinhoop van. Overal in Nederland wordt afval op straat gegooid. Pas toen de schoonmaakdiensten in 2012 begonnen met staken werd duidelijk hoeveel we wel niet op straat gooien. Verpakkingen van McDonald’s, kauwgom, chipszakken, bierflesjes en snoeppapiertjes, overal langs de weg vind je wel wat.

Met de ‘Schoonmaakweken’ op de scholen in Amsterdam wordt geprobeerd mensen bewust te maken van de rommel die zij maken. Deze bewustmaking moet ervoor zorgen dat men zelf rommel opruimt, zodat schoonmakers zich kunnen richten op het schoonmaken van de scholen in plaats van het opruimen van de rommel van een ander.

In het Kohnstammhuis in Amsterdam weten ze in ieder geval hoe ze iemand die opruimt moeten belonen. Daar werd op 10 Oktober (De Dag van De Duurzaamheid) een Trashmob georganiseerd. Een nietsvermoedende studente pakte een flesje van de grond en gooide het in de prullenbak, zij werd gekroond en ontving een bos bloemen van de schoonmaker. Een fantastische actie om opruim gedrag te belonen! Zie ook het filmpje op: http://youtu.be/2bBlloxm3Xc

De ‘Schoonmaakweken’ worden alleen op de Hogeschool van Amsterdam en de Universiteit van Amsterdam gehouden. Maar eigenlijk zou heel Nederland mee moeten doen aan deze weken: Een schoner werk-, studie- en leefklimaat, daar zijn we toch allemaal verantwoordelijk voor!

Ook jij! Dus denk volgende keer als je een flesje weg wilt gooien eerst even na. De prullenbak is vaak dichterbij dan je denkt!