schoonmaakmiddel maken

Milieuvriendelijk schoonmaken

Ben je ook helemaal klaar met de schoonmaakmiddelen uit de winkel? Misschien wil je milieuvriendelijk schoonmaken of vind je de prijzen in de winkel gewoonweg veel te hoog. Gelukkig kun je heel gemakkelijk jouw eigen schoonmaakmiddel maken. Vandaag geven wij jou verschillende recepten voor diverse soorten schoonmaakmiddelen. Of het nu gaat om zelf waspoeder maken, allesreiniger maken of milieuvriendelijk schoonmaken, met deze DIY schoonmaakmiddel tips gaat het helemaal goed komen!

#1. Schoonmaakmiddel maken

Er zijn veel soorten schoonmaakmiddelen, maar het eerste waar iedereen vaak aan denkt is allesreiniger. Het is heel eenvoudig om zelf allesreiniger te maken. Daarnaast kun je met dit recept ook milieuvriendelijk schoonmaken! Het enige wat je nodig hebt is water en schoonmaakazijn. Maak een verhouding van 50 om 50%. Je kunt er vervolgens voor kiezen om eventueel een paar druppels etherische olie aan toe te voegen voor een heerlijke geur, maar dit is niet per se nodig! Zorg er wel voor dat je het water en schoonmaakazijn goed door elkaar hebt geschud. Zo makkelijk is het om zelf allesreiniger te maken!
Je kunt deze allesreiniger gebruiken voor verschillende klusjes in huis:

 • Schoonmaken van het fornuis;
 • Toilet schoonmaken;
 • Spiegels, ramen, vensterbanken en meubels afnemen.

#2. Zelf waspoeder maken

Het is ook erg eenvoudig om zelf waspoeder te maken. Het kost alleen wel iets meer tijd dan allesreiniger maken. Je hebt het volgende nodig voor het maken van waspoeder:

 • 40 gram zeep;
 • 40 gram soda;
 • een halve liter water.

Zelf waspoeder maken recept:

 1. Rasp de zeep;
 2. Kook het water;
 3. Voeg het hete water toe aan de zeep;
 4. Roer het mengsel door totdat de zeep is opgelost;
 5. Voeg de soda toe;
 6. Laat het wasmiddel een paar uur staan om af te koelen;
 7. Klop het stijfgeworden wasmiddel los met een garde of staafmixer;
 8. Doe het wasmiddel in een lege fles, plantenspuit of emmer.
 9. Even sprayen, afnemen en klaar!

Je kunt dit recept ook volgen voor het zelf maken van waspoeder voor de gekleurde was. In dat geval voeg je geen soda toe.
Gebruik jij een ander recept om zelf een schoonmaakmiddel te maken? Of maak jij andere soorten schoonmaakmiddelen? Misschien pak jij het milieuvriendelijk schoonmaken heel anders aan. Deel jouw schoonmaakgeheimen met ons! Laat een reactie achter en help anderen met het maken van hun schoonmaakmiddelen.

Ook interessant