kliekjes

Wat te doen met kliekjes?

Mijn vriend en ik wonen met z’n tweeën. Nu is mijn vriend een grote eter waardoor ik meestal voor vier à vijf personen kook. Dan komt het regelmatig voor dat ik aardig wat restjes eten over heb. Dat zal in ieder huishouden wel zo zijn! Maar gooi de kliekjes niet weg, je kunt er nog veel mee doen!

Weinig kliekjes

Wanneer je te weinig eten over hebt voor een complete maaltijd, kun je de restjes alsnog heel goed gebruiken. Je kunt er bijvoorbeeld soep of een salade van maken. Snij alle stukjes vlees en groente fijn en gebruik het om de soep of salade af te maken. Ook kun je ervoor kiezen om zelf een pizza te gaan maken. De kliekjes kun je gebruiken als beleg op de pizza. Ook kun je de restjes gebruiken als beleg van je omelet.

Oud brood

Brood dat wij overhouden aan het einde van de week gaat meestal naar de eendjes in het park. Maar je kunt oud brood ook heel goed gebruiken in de keuken. Dit geldt voor zowel wit als bruin brood. Je kunt het brood gebruiken als croutons in een salade of de kruimels vermengen met verse kruiden voor het gerecht ‘broodkruimels met groene kruiden’. Je kunt ook altijd nog wentelteefjes van het droge brood maken.

Aardappelen

Ook aardappelen zijn erg handig opnieuw te gebruiken in de keuken. Of je de aardappelen nou gekookt, gefrituurd of gebakken hebt, je hebt er altijd wat aan! Stamp de aardappelen door brooddeeg voor een extra vochtig en smeuïg brood. Bak en meng de aardappelen door een omelet, gebruik ze voor een aardappelsalade of leg ze op roggebrood. Gepureerde aardappelen zorgen ook voor extra textuur in de soep. Dit geldt voor vrijwel alle soepen!

Fruit

Wanneer je fruit te lang laat liggen, kan het zijn dat het zacht wordt. Dit fruit is dan niet meer lekker om zo uit de hand te eten, maar in een smoothie merk je niks meer van de zachtheid! Doe eventueel een scheutje yoghurt of wat bladgroente door de smoothie en je hebt een heerlijk drankje.

Kliekjesrecepten

Op het internet zijn genoeg recepten te vinden waarbij kliekjes de belangrijkste ingrediënten zijn. Het voedingscentrum heeft zelfs een kliekipedia online gezet. Op deze site vind je verschillende recepten en tips om te koken met kliekjes.

Ook interessant