Miljoenen kinderen aan het werk in het huishouden

Werken in de huishouding onder gevaarlijke en slavernij-achtige omstandigheden? Wij kunnen het ons haast niet meer voorstellen, maar ruim 10 miljoen kinderen over de hele wereld wel!

Wij, in Nederland stimuleren onze kinderen om mee te helpen in het huishouden, het uitvoeren van klusjes in het huishouden bevordert de zelfregulatie en zelfcontrole van kinderen. Het is daarom helemaal niet erg om kinderen mee te laten helpen in het huishouden en om hen te leren hoe bepaalde taken uitgevoerd moeten worden. Maar het inzetten van minderjarigen als hulp in de huishouding wordt in Nederland wel gezien als kinderarbeid. Dat is (helaas) in veel andere landen niet zo.

Huishoudelijke hulp wordt in veel landen uitgevoerd door minderjarigen. Dit zijn vaak meisjes jonger dan 14 jaar. Zij maken schoon, strijken, koken, tuinieren, halen water, passen op kinderen en verzorgen ouderen. Vaak voeren zij deze taken uit bij een andere familie, zij wonen bij het gezin maar worden niet behandeld als een familielid. De kinderen hebben nauwelijks contact met hun eigen familie en zijn afhankelijk van hun werkgever. Door de grote afhankelijkheid lopen de minderjarigen het gevaar om fysiek, mentaal en seksueel te worden mishandeld of in de prostitutie terecht te komen.

De Internationale Arbeidsorganisatie (ILO) wil dat er een sterk juridisch kader komt dat kinderarbeid in huishoudens duidelijk identificeert, voorkomt en uitroeit. Het kader moet er volgens ILO-directeur Constance Thomas voor zorgen dat er goede werkomstandigheden komen voor jongeren.

Wat vinden jullie van het uitvoeren van huishoudelijke taken door kinderen? Kan en mag dit? En in hoeverre mag je een kind huishoudelijke taken uit laten voeren?

Ook interessant