waterkoker ontkalken

Keukenreeks: Waterkoker ontkalken

Een waterkoker is een handig apparaat in de keuken. Niet alleen is een waterkoker ideaal om theewater op te zetten, je hebt altijd vlot warm water bij de hand. Juist omdat een waterkoker een fijn gebruiksvoorwerp is, is hij ook gevoelig voor kalk. Daarom leg ik jou vandaag uit hoe je het beste jouw waterkoker kunt ontkalken.

Stappenplan waterkoker ontkalken

Met dit stappenplan is jouw waterkoker zo weer klaar voor gebruik.

Stap 1.

Zorg ervoor dat je het ‘oude’ water uit de waterkoker haalt en deze vult met schoon water. De waterkoker hoeft slechts gevuld te worden tot net boven het randje van de kalkaanslag. Je kunt nu tussen drie verschillende middelen kiezen om de waterkoker te ontkalken:

 1. Voeg de sap van een hele citroen toe aan het water. Laat dit vervolgens een paar uur inweken. Het zuur van de citroensap zal de kalk afbreken.
 2. Doe een flinke scheut azijn bij het water in de waterkoker. Zet vervolgens de waterkoker aan en laat hem vervolgens nog een halfuurtje staan voor het beste resultaat.
  Tip: Zet het raam open, wanneer je voor deze oplossing kiest!
 3. Je kunt er ook voor kiezen om een scheut ontkalker aan het water toe te voegen. In dat geval laat je de waterkoker 10 tot 15 minuten staan. De ontkalker zal ervoor zorgen dat de kalkaanslag snel oplost.

Stap 2.

Gooi het mengsel in de waterkoker nog niet weg! Deze kun je goed gebruiken terwijl je met een afwasborstel de waterkoker schoonborstelt. Zo kun je alle laatste kalkrestjes goed wegpoetsen.
Wanneer alles weg is, kun je het water weggooien.

Stap 3.

Als je de waterkoker dan toch goed aanpakt, kun je net zo goed de buitenkant direct meenemen. Neem deze af met een vochtige microvezeldoek of vaatdoek.

Stap 4.

Spoel de binnenkant van de waterkoker goed om met water. Blijf dit doen totdat je zeker weet dat alle restjes schoonmaakmiddel uit de waterkoker zijn verdwenen. Zo voorkom je dat jouw thee straks naar schoonmaakmiddel smaakt.

Stap 5.

De laatste stap is het afdrogen van de waterkoker. En natuurlijk het opruimen van de door jou gebruikte schoonmaakmiddelen.
Dan ben je nu helemaal klaar en is het tijd voor een lekker kopje thee!

Ook interessant

2 gedachtes over “Keukenreeks: Waterkoker ontkalken

 1. Ik gooi gewoon wat azijn in waterkoker en breng het aan de kook. (Wel even het raam open) Paar minuten laten inwerken. En weg is alle aanslag.

 2. De waterkoker is erg gemakkelijk te reinigen met een eetlepel citroenzuurkorrels.
  Doe dus een eetlepel citroenzuurkorrels in je waterkoker en vul dan met water. Zet de waterkoker aan en zodra deze weer uitgaat is hij mooi schoon.
  Dan heb je ook niet de vieze lucht van de azijn :-))

Comments are closed.