Keukenreeks: Vaatwasser schoonmaken

De vaatwasser schoonmaken is een klusje dat je regelmatig moet doen. Veel mensen denken daar niet aan, maar als jouw vaatwasser gaat stinken of de vaat niet meer goed schoonmaakt, ben je eigenlijk al te laat. Kalkaanslag, etensresten en vet kunnen ervoor zorgen dat de afvoer verstopt raakt.
Gelukkig kun je de vaatwasser met een klein kwartiertje werk schoon krijgen met het volgende stappenplan.

Stap 1. Het filter

Zorg ervoor dat de vaatwasser leeg is, haal alle vuile of schone vaat eruit. Vervolgens kun je het filter verwijderen. Deze kun je met een zachte borstel schoon maken in een warm sopje. Spoel hem daarna goed schoon onder de kraan voordat je het filter terug kunt plaatsen.

Stap 2. Schoonmaken van de vaatwasser

Kies een (schoonmaak)middel uit het volgende rijtje om te gebruiken:
– Schijfjes citroen in het messenbakje.
– Flinke scheut schoonmaakazijn op de bodem van de machine.
– Vaatwasmachine reiniger, volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking.
Zet vervolgens de vaatwasser aan op de hoogste temperatuur.

Stap 3. Buitenkant

Terwijl de vaatwasser draait, heb jij mooi de tijd om de buitenkant van de machine schoon te maken. Neem met een vaatdoek de deur goed af. Besteed ook voldoende tijd aan de randjes.

Stap 4. Schoon!

Heb je gekozen om schijfjes citroen te gebruiken om jouw vaatwasser schoon te maken? Dan hoef je deze enkel nog te verwijderen en weg te gooien. Door de combinatie van het door jou gekozen schoonmaakmiddel en de hoge temperatuur zijn vet, vuil en kalk helemaal verdwenen. Jouw vaatwasser ziet er weer uit als nieuw!

Voor een optimaal resultaat maak je jouw vaatwasser eens per maand goed schoon volgens dit stappenplan. Tussendoor is het verstandig om kalkaanslag te voorkomen door bijvoorbeeld vaatwastabletten met zout te gebruiken. Het zout schuurt alle kalk weg waardoor jij langer met jouw vaatwasser kan doen!
Vervelende geurtjes en slecht schoongemaakt servies zijn vanaf nu verleden tijd.

Ook interessant