Keukenreeks: Oven schoonmaken

Inmiddels zijn wij toegekomen aan het schoonmaken van de oven. Dit is een vervelend klusje, maar het is wel belangrijk dat dit regelmatig gebeurt. Er blijven vaak etensresten op de bodem van de oven achter. Bij een volgende keer dat je de oven gebruikt, verbranden deze etensresten en wordt alles zwart. En dan hebben we het nog niet eens over de achtergebleven vetresten! Daarom geven we jou vandaag tips, want hoe doe je dat eigenlijk? Een oven schoonmaken?

Oven schoonmaken

Om jouw oven weer goed schoon te krijgen, kun je verschillende dingen doen.

  • Sopje.
    Laat de oven direct na gebruik eventjes afkoelen. Daarna kun je het vuil direct wegpoetsen. Mocht het met een gewoon sopje niet lukken, dan kun je deze eventueel aanleggen met spiritus. Doordat de wanden van de oven nog warm zijn, laat het vuil gemakkelijker los.
  • Water en ammonia.
    Zet de oven aan op 200 graden. Wanneer de oven warm is, kun je deze weer uit zetten. Zet vervolgens een bakje of schaaltje gevuld met water en ammonia in de oven. Laat dit een paar uur staan. Het vuil in de oven is nu eenvoudig weg te halen met een doekje.
    Je kunt er ook voor kiezen om een bakje met een mengsel van water en citroensap in de oven zetten. Het grote voordeel hiervan is dat jouw keuken direct lekker gaat ruiken.

Let op! Laat eerst de damp minstens 5 minuten wegtrekken en ventileer de keuken goed! Het is verstandig om dit ’s nachts te doen zodat jij niet in de ammonia lucht zit.

Bakplaat

Ook de bakplaat is iets wat snel vies wordt. Deze is heel eenvoudig om schoon te maken. Het enige wat je moet doen is wat baking soda over de bakplaat te strooien. Vervolgens giet je er wat kokend water overheen. Na een paar uurtjes intrekken kun je deze eenvoudig schoonmaken. Je hoeft de bakplaat enkel af te spoelen en vervolgens af te nemen met een vaatdoek.

Heb je geen zin om regelmatig de oven zo uitgebreid schoon te maken? Dan kun je er ook voor kiezen om aluminiumfolie op de bakplaat en/of achterwand van de oven te leggen. Deze kun je heel eenvoudig vervangen en hoef je de oven niet meer uitgebreid schoon te maken.
Wil jij weten hoe je het beste een magnetron kunt schoonmaken? Lees dan ons blog hierover!

Ook interessant