Koelkast schoonmaken

Keukenreeks: Koelkast schoonmaken

Of je nu een Amerikaanse-, een koelvriescombinatie of een bierkoelkast hebt, hij zal toch een keer schoongemaakt moeten worden. Het is ook erg belangrijk om dit regelmatig te doen. De koelkast is namelijk een grote bron voor bacteriën. Stel dat je een fles frisdrank een keer niet goed dicht hebt gedraaid, of dat je per ongeluk een bakje met restjes omgooit terwijl je iets anders wilt pakken. Dit soort kleine ongelukjes zorgen ervoor dat bacteriën jouw koelkast al gauw als een goed huis gaan zien.
Met dit stappenplan heb jij jouw koelkast zo weer blinkend schoon.

Stap 0.

Voordat je daadwerkelijk kunt beginnen met schoonmaken, is het wel belangrijk dat deze leeg is. Ben je bang dat jouw etenswaar en drinken te gauw warm wordt? Doe deze dan in een andere koelkast of in een koelbox.

Stap 1.

Een koelkast heeft vaak losse plankjes en lades. Haal deze uit de koelkast om apart schoon te maken. Zo hoef je jezelf niet in moeilijke houdingen begeven om overal bij te kunnen. Deze losse onderdelen maak je het beste schoon met warm water en een beetje afwasmiddel.

Let op! Gebruik niet te veel afwasmiddel. Deze geur kan in jouw koelkast blijven hangen en het eten aantasten.

Wees daarnaast ook voorzichtig met glazen onderdelen. Door de plotselinge temperatuurverschillen kan het glas gaan barsten. Het is dus beter om deze onderdelen eerst op kamertemperatuur te laten komen.

Stap 2.

Laat de losse onderdelen rustig drogen. In de tussentijd kun jij mooi de rekken en rubbertjes schoonmaken. Dit kun je het beste doen met een kleine borstel en baking soda. Een tandenborstel is hier een goede optie voor. Schrob de rekken en rubbertjes goed schoon. Vervolgens kun je alles wegvegen met een vaatdoek.

Stap 3.

Spuit wat azijn rond in je koelkast. Zorg er ook voor dat de wanden en het plafond ook meegenomen worden. Vervolgens kun je met een stukje keukenrol alles afnemen. Wanneer je hiermee klaar bent, kun je alle losse onderdelen terugplaatsen.

Stap 4.

De binnenkant van de koelkast is nu helemaal schoon. Het enige wat je nu nog moet doen is de buitenkant. Werk altijd van boven naar beneden. Begin dus met de bovenkant. Je kunt hier het beste een sopje van warm water en allesreiniger gebruiken. Tenzij jouw koelkast van RVS is, dan kun je beter een RVS reiniger gebruiken.

Je bent nu klaar met de schoonmaak van jouw koelkast. Je kunt dus al het etenswaar en drinken weer terugzetten. Maak hem met enige regelmaat schoon. Één keer per drie maanden is zeker een verstandige keuze.
Onze keukenreeks is alweer een eindje op weg. Volgende week vertellen we je hoe je het beste kunt dealen met vieze geurtjes en de afval emmer. Wil je teruglezen hoe je het beste jouw gootsteen en afvoer kan schoonmaken? Dat kan! Lees ons blog van vorige week.

 

Ook interessant