4 veelgestelde vragen over kamerplanten verzorgen

Planten zijn een mooie aanvulling voor je inrichting. Ze zorgen voor wat kleur en zijn ook nog goed voor je gezondheid! Toch komt er best veel kijken bij het verzorgen van je plantjes. Wij hebben de antwoorden op 4 veelgestelde vragen voor je verzameld.

1. Hoe vaak moet je planten water geven?

Mij overkwam het vaak dat ik elke dag mijn plantje water gaf maar de bladeren toch 1 voor 1 geel werden. Wat bleek? Ik gaf hem teveel water! Goed bedoeld, maar niet ideaal voor mijn plantje. De les hiervan is dat het altijd van belang dat jij weet wat voor plant je hebt gekocht of gekregen. Elke plant is anders en heeft andere zorg nodig. Raadpleeg een plantengids over hoe deze plant verzorgd moet worden. Wel hebben we wat algemene tips over je planten water geven:

  1. Geef pas water als de grond en blaadjes droog voelen;
  2. Giet rustig het water rondom de kluit in plaats van in 1 keer een plons;
  3. Geef je planten lauw water. Niet te warm!

2. Kan mijn plant op een donkere plek staan?

Ook voor deze vraag geldt als antwoord dat je je bewust moet zijn van welke plant jij hebt en wat de ideale locatie voor deze plant is. Misschien denk je: “Mijn kamer is te donker om een plant neer te zetten.” Gelukkig zijn er een heleboel planten die juist geen direct zonlicht kunnen verdragen en het prima doen op een donkere plek. Kijk in het tuincentrum vooral naar planten met donkere bladeren, zoals een calathea of een sansevieria.

3. Wat voor plantenvoeding heb ik nodig?

Hoewel plantjes blijven leven door water en zonlicht, zullen ze opbloeien als ze voeding krijgen. Het is verstandig om in de groeiperiode van je plant (maart tot oktober) voeding te geven. Vloeibare plantenvoeding wordt het beste door de plant opgenomen. Raadpleeg de verpakking voor wanneer en hoeveel plantenvoeding je moet geven. Er bestaat universele voeding die geschikt is voor elke plant, maar ook speciale voeding voor jouw specifieke plant. Wederom geldt: weet wat je hebt en pas je zorg daaraan aan.

4. Wat voor tips zijn er over kamerplanten verzorgen?

We hebben nog wat overige tips voor je voor het verzorgen van je kamerplanten.

  • Stof je planten ook eens af. Als je bezig bent met het afstoffen van je meubels, neem dan gelijk de bladeren van je plant mee. Dit helpt de plant met ademen.
  • Zet je planten in een geschikte pot. Zorg ervoor dat je pot groot genoeg is voor de wortels van de plant. Als de wortels niet genoeg ruimte hebben, zal je plant het niet lang overleven.
  • Van snoei komt groei. Knip uitgebloeide bloemen en slappe, verkleurde bladeren uit de plant. De groei-energie gaat dan weer in de aanmaak van nieuwe bloemen en bladeren zitten!
  • Zet hem op een goede plek neer. Kies de standplaats afhankelijk van wat voor plant je hebt, maar geef hem in elk geval genoeg ruimte, uit de tocht en weg van de verwarming.

Toch best veel werk, die kamerplanten verzorgen… Misschien stond je daar niet zo bij stil toen je ze kocht. Wil je je tijd aan andere dingen dan planten water geven besteden? Neem dan een schoonmaakster in de hand! Zij weet precies hoe zij je planten in topvorm houdt en zorgt ook voor de rest van je huishouden. Wij helpen je met het zoeken naar een schoonmaakster volgens jouw wensen en eisen. Schrijf je in en krijg een jaar garantie!

Ook interessant