Jodiumvlekken verwijderen

Met kleine kinderen in huis is een valpartij zo gemaakt. Schaafwonden komen je dan ook vast geregeld tegen. Om te voorkomen dat wonden gaan ontsteken dien je ze goed te ontsmetten en schoon te maken. Dat kun je met verschillende middelen doen.

 

  • Jodium: Dit werkt er goed maar kan behoorlijk prikken en kan vlekken veroorzaken;
  • Betadine: Bevat jodium maar prikt niet. Kan wel vlekken in kleding veroorzaken;
  • Sterilon: Prikt in de wond maar veroorzaakt geen vlekken in kleding.

Jodium is een ontsmettend middel, dit doodt de bacteriën, schimmels en virussen. Zo wordt jodium vaak gebruikt om te ontsmetten voorafgaand aan huidbeschadigingen. De bruine kleur van jodium geeft een goede indicatie van hoeveel werkzame stof er nog op de huid zit. Geen bruine kleur meer? Dan is de jodium uitgewerkt en wordt het tijd voor nieuw ontsmettingsmiddel.

De bruine kleur van jodium heeft een groot nadeel. Dit kan namelijk zorgen voor vlekken in kleding. Vlekken die moeilijk uit kleding te verwijderen zijn. Maar ik heb de beste tips voor je uitgezocht!

Jodiumvlekken verwijderen doe je zo: 

  • Gebruik een Vitamine C tablet. Als je deze nat maakt en ermee over de jodiumvlek wrijft zal deze verdwijnen.
  • Je kunt ook de vlek behandelen met spiritus of verdunde ammonia. Daarna goed wassen en de vlek is weg.
  • De laatste tip voor het verwijderen van jodium is het gebruik van natuurazijn op keukenrol. Deze duw je aan weerszijde op de vlek. De azijn trekt de jodium eruit. Niet wrijven, alleen duwen en laten opzuigen. De jodiumvlek wordt blauw/paarsachtig van kleur. Na wassen in de wasmachine zal de vlek verdwijnen.

Met deze tips kun je dus weer zonder zorgen gebruik maken van jodium en betadine. Vlekken verdwijnen en wondjes worden goed ontsmet.

Related Post

Één gedachte over “Jodiumvlekken verwijderen

  1. Prima oplossing om de vlek met spiritus te behandelen! Mouw van een labjas in een plasje spiritus gelegd en na 5 minuten was de vlek weg. De labjas bestaat uit 35% katoen en 65% polyester. Bedankt!

Geef een reactie