Zwart werken? Doe mij maar wit!

Nederlanders en onze huishoudelijke taken

In de afgelopen jaren zijn we minder tijd gaan besteden aan huishoudelijke taken. Waar we in 2006 nog 20,3 uur per week met het huishouden bezig waren was dat in 2011 nog maar 17,9 uur. Dat concludeert het Sociaal Cultureel Planbureau in de publicatie: ‘Met het oog op de tijd’.

Over 5 jaar kunnen we dus spreken van een afname van 2,4 uur in de tijd die we besteden aan huishoudelijke taken. Daarbij is men vooral gaan bezuinigen op routineuze taken zoals het koken, schoonmaken en het doen van de was. Maar zijn we dan minder in het huishouden gaan doen? Nemen we genoegen met een ‘viezer’ huis, of zijn we mensen in gaan schakelen voor het schoonmaken van de woning? En hetzelfde geldt voor het koken, kiezen we eerder voor een makkelijke maaltijd, een afhaalmaaltijd of uit eten?

Ik ben benieuwd hoe het bij jullie zit. Zijn jullie ook gaan ‘bezuinigen’ op huishoudelijk werk? En hoe heb je die bezuinigingen dan doorgevoerd?

Hoewel we allemaal weten dat de verdeling qua betaald werk tussen mannen en vrouwen steeds minder scheef wordt zijn zowel mannen als vrouwen zijn minder tijd gaan besteden aan het huishouden. Toch blijft de vrouw in veel gevallen nog altijd het meeste te doen in het huishouden. De huishoudelijke taakverdeling tussen mannen en vrouwen is dan ook niet gelijker geworden.

Hoe zit dat bij jullie in het huishouden? Wie doet er meer? De man of de vrouw? En zijn er bepaalde taken die je als vrouw niet aan de man overlaat? En andersom?

Related Post

Geef een reactie