stoppen met uitsellen van opruimen

Huis opruimen, zo stel jij dit niet langer uit

Stel jij het huishouden wel eens uit, omdat je liever wat anders wilt gaan doen? Verkies jij tot rust komen, afspreken met vrienden of tv kijken boven rommel opruimen, stofzuigen en ramen lappen? Ben jij een echte uitsteller als het gaat om het huis opruimen? Lees dan vooral verder, wij hebben namelijk tips voor je!

Ik ruim die rommel straks wel op!

Wanneer je iets moet doen waar je geen zin in hebt, is het eenvoudig om te kiezen voor iets waar je je direct beter door gaat voelen. Ik kijk eerst deze serie even af en dan ga ik de vaatwasser wel uitruimen. Herken je dit van jezelf? Op korte termijn maak je jezelf blij, maar helaas ruimt de vaatwasser zichzelf niet uit. Een nadeel van uitstelgedrag is dat het huishoudelijke werk zich opstapelt. Laat je dit zijn gang gaan dan leef je straks in een rommelige en vieze omgeving. Tijd voor actie om het uitstelgedrag voor eens en voor altijd uit de weg te ruimen.

Iets opruimen is beter dan niets opruimen

Zorg dat je steeds iets opruimt. Soms kunnen huishoudelijke taken groot en “zwaar” voelen. Dit kan een reden zijn dat je het uitstelt. Door taken op te delen, worden ze overzichtelijk en kun je snel weer iets gaan doen wat je echt leuk vindt. Je kunt na een lange dag werken gaan douchen en op de bank ploffen. Maar je kunt ook de was vanuit de badkamer mee naar beneden nemen om het in de wasmachine te stoppen. En op weg naar de bank kun je even langs de tafel lopen om de post op te ruimen. Zorg dat je steeds iets opruimt. Deze routine vraagt maar een klein beetje tijd en voorkomt dat het een grote rommel wordt.

Stel prioriteiten aan huishoudelijke taken

Geef de huishoudelijke taken die belangrijk zijn prioriteit. Zoals we hierboven ook al even noemden, het gevoel van veel dingen moeten en het overzicht verliezen, zorgt er vaak voor dat we passief worden en de taak uit de weg gaan. Een huis opruimen kan ook in kleine stapjes. Maak voor jezelf een lijstje van maximaal 6 taken waar je mee aan de slag gaat. Dit hoeft niet allemaal achter elkaar, je mag het ook over de dag verdelen. Net wat jij prettig vindt. Zet de belangrijkste taak bovenaan en werk het lijstje af.

Stel jezelf een deadline voor het opruimen

Als uitstelexpert ben je een kei in excuses verzinnen. Stel daarom een deadline voor je huishoudelijke taken. Maak daar vooral geen geheim van, maar deel het juist met je huisgenoten. Ga ervoor om die deadline te halen en geniet daarna vooral van het voldane gevoel!

Huis opruimen met de 25 minuten regel

Zet voor jezelf een timer op 25 minuten. Zorg dat je van te voren weet welke taak je gaat doen en voer het uit in de gestelde 25 minuten. Op deze manier ben je op een hele gerichte manier met een taak bezig. Je kunt kiezen om het per ruimte of soort klus in te zetten. Klaar voor de start… Af!

Met bovenstaande tips zeg jij gedag tegen jouw uitstelgedrag. Het zijn geen zaligmakende tips die ervoor zorgen dat je het huis opruimen opeens leuk gaat vinden. Het zijn tips om jou te helpen de taken direct te doen om een complete chaos te voorkomen. Natuurlijk is er nog een alternatief en dat is een schoonmaakster. Door een schoonmaakster in dienst te nemen worden veel (grote) huishoudelijke taken uit handen genomen. Dit kan voor veel verlichting zorgen! Misschien hier je uitstelgedrag even laten varen en direct jouw schoonmaakster regelen.

Ook interessant