Houten meubels onderhouden

Hoe voorzichtig je ook met je meubels bent, een beschadiging zit in een klein hoekje. Een verhuizing, spelende kinderen, warme kopjes en omgevallen glazen veroorzaken al snel beschadigingen aan je meubels. Goede behandeling en onderhoud van je meubels zorgen ervoor dat je zo lang mogelijk profijt hebt van prachtige meubels.

Hout is een natuurproduct en reageert daarom op de omgeving. Zonlicht kan er voor zorgen dat de vloer verkleurt, daarnaast kan de vloer hierdoor gaan ‘werken’, de vloerdelen zetten dan uit. Ditzelfde kan ook gebeuren bij je houten meubelen. Het is daarom ook belangrijk om te zorgen voor de juiste temperatuur en luchtvochtigheid in je woning. Vooral in de herfst en in de winter wanneer de centrale verwarming aan wordt gezet. De optimale dagtemperatuur in je woning ligt rond de 21 graden Celsius, de nachttemperatuur rond de 14 graden Celsius. Een goede luchtvochtigheid ligt tussen 40% en 60%, dit is niet alleen belangrijk voor je meubelen, ook voor je eigen gezondheid is goede luchtvochtigheid belangrijk. Is de luchtvochtigheid in je huis te laag? Dan zou je waterpakjes op de verwarming kunnen zetten. Een te hoge luchtvochtigheid? Met een luchtontvochtiger kun je water uit de lucht halen waardoor de luchtvochtigheid omlaag gaat.

Meubelen beschermen

Het beschermen van je meubelen kan natuurlijk ook op andere manieren:

  • gebruik onderzetters, placemats en tafellakens
  • plaats meubelen niet te dicht bij een warmtebron of airco
  • voorkom onnodige grote druk op verbindingen door meubelen vlak te plaatsen
  • meubelen verplaatsen? Maak ze eerst leeg voordat je de meubelen gaat verslepen.

Mochten je meubels toch onverhoopt beschadigd raken dan heb ik een tip voor je. Neem een walnoot en wrijf hiermee over de beschadigingen. Beschadigingen verberg je hiermee zodat je weer kunt genieten van je prachtige houten meubels.

Op de website Goede Schoonmaaktips vind je veel meer tips voor het onderhouden en schoonmaken van je woning.

Ook interessant

2 gedachtes over “Houten meubels onderhouden

  1. Goede tip van die walnoot. Die vertel ik ook altijd tegen me klanten. Had ik een keer een klant die de hele tafel er mee had ingesmeerd… Mensen, er moet niet overdreven worden.

    1. Wat leuk om te horen dat jij deze tip ook met je klanten deelt! Maar inderdaad, de hele tafel insmeren is ook weer een beetje te veel van het goede.

Comments are closed.