Op hoeveel graden wassen?

Als ik de wasmachine open doe komt me een nare geur tegemoet. Juist daar waar ik de geur van fris pas gewassen was verwacht. Waar komt die geur vandaan? Ik weet zeker dat ik niet ben vergeten om wasmiddel toe te voegen, daarnaast waren de kleren amper vies. Zonder verder na te denken zet ik de wasmachine zo weer aan, hopelijk ruikt mijn wasje over een uur wel heerlijk.

Intussen ben ik op internet een zoektocht begonnen, want ik wil toch echt weten waar die nare, muffe geur vandaan komt. Mijn eerste zoekopdracht ‘muffe geur wasmachine’ helpt me al een heel eind op weg. Vetluis, te koud wassen, verstopte afvoer, bacteriën en zeepresten worden genoemd als oorzaken van mijn muf ruikende wasmachine.

Een goede kookwas moet de muffe geur in mijn wasmachine doen verdwijnen. Een kopje azijn, een handje soda of een vaatwasblokje helpen om de machine weer schoon en fris te krijgen. Jammer, heb ik net mijn wasje weer op 15°C laten draaien, dat helpt dus ook niet.

De machine moet nog een poosje draaien, daarna ga ik direct een kookwas draaien, gelukkig staat er nog een pak met soda en liggen er nog genoeg theedoeken, vaatdoekjes en dweilen. Eens kijken wat het resultaat dan is.

Ik heb al wel mijn lesje geleerd uit deze zoektocht. Koud wassen is prima, zowel voor het milieu als voor mijn portemonnee. Alleen de wasmachine is er zo nu en dan wat minder blij mee. Als ik gewoon de theedoeken, vaatdoekjes en dweilen op spaar voor een kookwasje, dan ben ik af van de muffe geur in de wasmachine. Als ik internet mag geloven!

Hoe doen jullie het met de was? Wassen jullie op lage temperaturen en besparen je op de portemonnee of was je liever warm?

Ps. Ik kwam nog tegen hoeveel je bespaart met wassen op lagere temperaturen:

  • Van 40 naar 30 graden: 26%
  • Van 40 naar 15 graden: 65%
  • Van 60 naar 30 graden: 52%
  • Van 60 naar 15 graden: 77%

Ook interessant