Feestdagen

Help! De feestdagen komen eraan!

Ik vind het heerlijk, de aankomende feestdagen. Maar het brengt ook altijd lekker veel stress met zich mee. Veel van jullie herkennen het vast wel. Eerste kerstdag naar de schoonouders. Niets aan de hand. Alles wordt voor je geregeld. Maar dan… Tweede kerstdag. De familie komt bij jou op bezoek. Ik hoor mijn moeder nu al kritiek geven op het eten en mijn schoonmaakkwaliteiten. Paniek! Stress!

Tradities
Houd de tradities vooral in ere. Doordat je van te voren weet waar je aan toe bent, kun je een heleboel stress besparen.
Wanneer er familie of vrienden bij jou komen eten of op visite komen, kun je ze vooraf een uitnodiging sturen. Laat hen weten op welk tijdstip ze welkom zijn en wat ze mee moeten brengen.

Tip: Neem ook tijd voor jezelf. De kerstdagen zijn immers vrije dagen. Je mag best uitslapen of een film kijken. Ga ook eens naar buiten om even tot rust te komen.

Het menu
Zodra je weet wie er komen eten, kun je aan de slag met het boodschappenlijstje. Zorg dat je bij het samenstellen van het menu aan iedereen denkt. Je wilt geen zeurende kinderen tijdens een luxe diner.
Vergeet bij het maken van je boodschappenlijstje niet de overige boodschappen. Bijvoorbeeld een ontbijt, brunch of wat lekkers voor in de avond.

Tip: Maak geen gerechten die je nog nooit eerder hebt gemaakt. Je kent het gerecht niet en je weet niet hoe het hoort te smaken. Dat veroorzaakt een heleboel stress.

De schoonmaak
Schoonmaken kun je ruim van te voren doen. Plan een week voor de visite komt een schoonmaakdag. Op de dag voor kerst kun je nog snel een doekje en de stofzuiger door het huis halen.

Tip: Wanneer je niet alleen woont, maar bijvoorbeeld een gezin of huisgenoten hebt, kun je hen inschakelen om te helpen bij de schoonmaak. Maak een goede taakverdeling, dat scheelt jou enorm veel werk.

Het diner
Bedenk van te voren goed wat je al klaar kunt maken. Veel dingen kun je al enkele dagen van te voren voorbereiden, zodat je op de dag zelf minder hoeft te doen. Maak het jezelf vooral niet te moeilijk!

Tip: Zorg dat de tafel mooi is aangekleed en er een gezellige sfeer hangt. Dit zorgt ervoor dat je diner een succes wordt.

Kerstcadeautjes
Zorg dat je op tijd de cadeautjes in huis haalt, wanneer jullie aan kerstcadeautjes doen. Hoe dichterbij de kerstdagen komen, hoe drukker het in de winkels is. Veel mensen kopen last-minute hun kerstcadeautjes. Zorg dat jij niet bij deze mensen hoort om een hoop stress te besparen!

Tip: Je kunt er ook voor kiezen om de cadeaus online te bestellen.

Het allerbelangrijkste deze kerstdagen is natuurlijk dat je geniet van de mensen om je heen, de gezelligheid en het samenzijn. Hier draait kerst tenslotte om. Gaat het niet allemaal zoals gepland? Lach erom!

Ook interessant