Geld voor een schone wc?

“School mag geen geld vragen voor een schone wc”.

Die kop kwam ik afgelopen week tegen toen ik het nieuws aan het doorspitten was op weg naar mijn werk. Direct schoot door mijn hoofd: ‘Wat is dat nou, geld vragen voor een schone wc op school?’ Dat men langs de snelweg een bijdrage vraagt voor een schone wc vind ik nog daar aan toe, maar op scholen? Waar we massaal schoolgeld voor betalen? Waar onze kinderen de hele dag verplicht hun tijd doorbrengen? Dat gaat mij te ver.

Bij de Marie Sibylla Merianschool in Bochum (Duitsland) dachten ze daar blijkbaar anders over. Voor de ‘premium-toilet’ dienden scholieren 10 eurocent te betalen, de andere, minder schone toiletten bleven wel gratis beschikbaar. Waarom betalen voor een toilet? Omdat veel Duitse scholen te weinig geld hebben voor het onderhoud en de schoonmaak van sanitaire voorzieningen. Helaas voor de Marie Sibylla Merianschool viel dit plannetje in het niet, het districtsbestuur in het Duitse Arnsberg heeft afgelopen maandag beslist dat de school geen geld mag vragen voor een schone toilet.

Al snel na het bericht van het geld voor de schone toiletten kwam ik het volgende bericht tegen: ‘Een nieuwe hobby in Japan: Openbare toiletten boenen om je ziel te reinigingen.’ Volgens Japanners is het schoonmaken van openbare toiletten een sociale bezigheid die goed lijkt voor je karma. Wellicht is het een idee om die twee partijen eens met elkaar in contact te brengen? Schone wc’s op de Duitse scholen en Japanners hun nieuwe hobby uit laten voeren, lijkt me een goede oplossing.

Hoe denk jij over het geld vragen voor een schone wc? Op festivals zie je steeds vaker dat men een muntje of een bepaald bedrag moet betalen om de hele dag naar de wc te kunnen, langs de snelwegen betaal je voor een schone wc, en ook in restaurants moet je steeds vaker geld betalen om naar de wc te mogen (als voorbijganger, dat dan wel). Maar je baas? De moeder van de vriendjes van je zoontje of de basisschool waar je kinderen heen gaan? Hoe ver mogen we gaan om in deze tijd de toiletten schoon te houden?

Related Post

Geef een reactie