Gaspitjes schoonmaken?

Gaspitjes zijn met een normale schoonmaakbeurt lastig schoon te krijgen. Als ik de keuken aan het schoonmaken ben met een emmertje sop en een doekje probeer ik de gaspitjes ook mee te nemen, maar deze zijn meestal zo vettig en vies dat ik het laat voor wat het is. Dit is natuurlijk niet handig, want een schoon gasfornuis, inclusief gaspitten, is wel zo prettig tijdens het koken. Nu heb ik onlangs ontdekt dat er een veel makkelijkere manier voor bestaat dan het schoonmaken met het sopje: ammoniak!

Gaspitjes schoonmaken met ammoniak

Gaspitjes schoonmaken is dus in een handomdraai gepiept met ammoniak. Ammoniakdampen zijn helaas wel heel giftig, daarom is het van belang om de de gaspitjes nadat de ammoniak is aangebracht in een plastic zak te stoppen. Wanneer je dit twaalf uur laat staan en dan de zak eraf haalt, zijn de pitjes heel makkelijk af te nemen. Wees wel voorzichtig als je de zak opent, vanwege de dampen. Het is slim om dit buiten te doen.

Behalve reinigen met ammoniak zijn er ook andere maniertjes om de gaspitten weer schoon te krijgen. Zo kun je bijvoorbeeld cola gebruiken: je kunt de gaspitjes dan een half uur in een bak met cola leggen, waarna je het vuil en de ingebrande plekjes eenvoudig kunt verwijderen. Deze methode is ook mogelijk met azijn in plaats van cola.

Ook interessant