schoon fruit

Fruit wassen

Ondanks dat het prachtig weer is. (misschien ook wel juist daarom, want zeg nou zelf, die eerste zonnestraaltjes moeten echt wel op het terras gevierd worden. En dan het liefst zonder jas). Heerst de griep. Tenminste bij mij in de buurt wel. Mensen zijn verkouden, hebben buikpijn en een zere keel. Ook ikzelf kan merken dat mijn weerstand wat minder wordt deze dagen.

 

En hoe kunnen we nou beter onze weerstand weer op peil brengen dan door fruit te eten? Voldoende groente en fruit eten is dus heel belangrijk. Maar steeds vaker hoor ik verhalen over gif op groente en fruit.

Veel producten in de supermarkt bevatten dan ook gif. De schoonste groenten in de supermarkt zijn de bloemkool, de ui en de courgette. Wil je fruit kopen kies dan voor de kiwi en de pruim, maar ook de peer, banaan, appel en druif voldoen aan de wettelijke norm. Het percentage gifvrij fruit is gemiddeld genomen een stuk lager dan bij groenten. De meest vervuilde fruitproducten in 2011 waren de mango, mandarijn en de aardbei.

Mocht je een lekker stukje groente of fruit willen kopen in de supermarkt, probeer dan altijd te kiezen voor groente of fruit van Nederlandse telers. Zij presteren een stuk beter dan telers uit andere Europese landen.

Het nut van fruit wassen

Fruit wassen is belangrijk, maar de gifstoffen verwijder je er vaak niet echt mee. Doordat telers ook het land bespuiten met gifstoffen komen deze in de wortels en binnen in de producten. Helemaal voorkomen dat je fruit gifstoffen bevat is dus niet mogelijk. Wel is het wassen van fruit belangrijk, je weet immers niet hoeveel mensen die lekkere appel al wel niet in hun handen hebben gehad.

Verder vond ik nog een paar tips om fruit goed schoon te maken.

  • Met azijn: meng water met witte gedistilleerde azijn in een verhouden van 1:3. Schud goed en bespuit je fruit hiermee. Laat het ongeveer 2 minuten staan en spoel goed af onder de koude kraan.
  • Met zuiveringszout: bestrooi het fruit ruim met zuiveringszout en laat dit 2 minuten trekken. Bij fruit met een harde buitenkant moet je nog even goed scrubben en daarna spoel je het stuk fruit af onder koud water totdat alle zuiveringszout eraf is. Bij fruit met een zachte buitenkant scrub je zachtjes en spoel je ook weer af.

Altijd je groente en fruit goed wassen dus en de voorkeur geven aan in Nederland geteelde producten. Dat is het enige wat wij als consument zelf kunnen doen.

Schoon fruit

Hoe eet jij je fruit? Maak je het eerst schoon en in hoeverre let jij op de herkomst van je fruit?

Ik neem in ieder geval even een goed gewassen appeltje… wellicht dat mijn weerstand dan weer een beetje beter wordt.

Related Post

Geef een reactie