Hét blog over schoonmaken https://www.ikzoekeenschoonmaakster.nl/blog Artikelen en tips over schoonmaken Thu, 07 Mar 2024 11:19:25 +0000 nl hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.1.1 https://www.ikzoekeenschoonmaakster.nl/blog/wp-content/uploads/sites/2/2018/10/HIH-AMP_Logo-150x150.png Hét blog over schoonmaken https://www.ikzoekeenschoonmaakster.nl/blog 32 32 Schoonmaken met ammonia https://www.ikzoekeenschoonmaakster.nl/blog/schoonmaken-met-ammonia/ https://www.ikzoekeenschoonmaakster.nl/blog/schoonmaken-met-ammonia/#comments Thu, 07 Mar 2024 13:00:00 +0000 http://www.ikzoekeenschoonmaakster.nl/blog/?p=742 [Verder lezen]]]> Ondanks dat ammonia giftig is, is het wel een razend handig schoonmaakmiddel. Er zijn bijna oneindig veel mogelijkheden voor schoonmaken met ammonia. Zelf gebruik ik het regelmatig om de ramen mee schoon te maken, maar je kunt er nog veel meer mee heb ik ontdekt!

Veel opties voor schoonmaken met ammonia

Er zijn veel verschillende schoonmaakklusjes waarbij je ammonia kunt gebruiken. Ik heb er een paar voor je op een rijtje gezet:

  1. Ammonia is ideaal voor het schoonmaken van de oven;
  2. Vette pannen en ovenschalen kun je schoonmaken met ammonia, door het in een vuilniszak met ammonia doen en dit een nacht te laten staan. De damp lost het vuil dan op en de volgende dag is het vuil heel eenvoudig te verwijderen;
  3. Ammonia is een goede ontvetter als je bijvoorbeeld een oppervlak wilt schilderen;
  4. Ammonia is een handig middel om vieze vlekken of lijmresten uit je tapijt te krijgen;
  5. Zilveren munten en de gootsteen gaan weer stralen door ammonia.

Pas op met ammonia

Zoals je leest, is ammonia een veelzijdig en handig schoonmaakmiddel. Je moet er echter wel voorzichtig mee zijn. De dampen die vrij komen zijn giftig en kunnen invloed hebben op jouw gezondheid. Zorg altijd voor een goede ventilatie als je ammonia gebruikt en doe de dop van de fles er gelijk weer op. Als je een emmer water vult en hier ammonia bij doet, doe dan éérst het water in de emmer en dan pas de ammonia, in verband met de giftige dampen. Je hoeft ook nooit veel ammonia te gebruiken; één of een paar druppels is al genoeg. Het klinkt allemaal best eng en gevaarlijk, maar als je onze tips gebruikt, gaat jou niets mis met ammonia.

Dat zijn een paar handige tips toch? Misschien ben je zelf aan de slag gegaan, maar het kan ook zijn dat je daar simpelweg de  tijd voor hebt. In dat geval is een huishoudelijke hulp wellicht een goede oplossing. Maar waar vind je een betrouwbare hulp die voldoet aan jouw wensen? Die zoeken wij!  Schrijf je vandaag nog in, dan gaan wij direct voor je op zoek naar een huishoudelijke hulp bij jou in de buurt!

]]>
https://www.ikzoekeenschoonmaakster.nl/blog/schoonmaken-met-ammonia/feed/ 1
Zó kun jij in no-time je kledingkast opruimen https://www.ikzoekeenschoonmaakster.nl/blog/kledingkast-opruimen/ https://www.ikzoekeenschoonmaakster.nl/blog/kledingkast-opruimen/#comments Thu, 29 Feb 2024 13:00:00 +0000 https://www.ikzoekeenschoonmaakster.nl/blog/?p=2175 [Verder lezen]]]> Je kledingkast opruimen: wanneer heb jij dat voor het laatst gedaan? Of jou kledingkast nou een verborgen explosie van kleding is of niet, het kan nooit kwaad om al je kleding even uit te zoeken en de kast op te ruimen. Met dit stappenplan vol tips is je kledingkast opruimen zo gebeurd.

Kledingkast opruimen Marie Kondo

Marie Kondo is sinds haar Netflix-show “Tidying up with Marie Kondo” dé grote opruimgoeroe. Haar filosofie voor opruimen is dat je alles wat je geen blijdschap oplevert, weg moet doen. “Konmari” noemt ze dat. Deze rigoreuze “konmari”-manier van opruimen is perfect voor je kledingkast. Onze tips voor het opruimen van je kledingkast, zou Marie Kondo zeker goedkeuren.

Stap 1: haal alles uit de kast

We gaan stap-voor-stap de kledingkast opruimen. Het makkelijkste is om eerst de kleding uit de kast te halen. Werk hierbij in gedeeltes, begin bij de ene lade en ga als deze is uitgezocht pas over naar de volgende. Zo voorkom je dat je het overzicht kwijtraakt en als je dan een pauze wilt nemen ligt niet je hele kamer vol.

Stap 2: kleding uitzoeken

Leg de kledingstukken op je bed en begin met uitzoeken. Vieze kleding mag gelijk de wasmand in. Vervolgens maak je drie stapels: “houden”, “twijfel” en “weg”. De “houden” stapel is voor je favoriete items die je regelmatig draagt, deze kleding mag direct weer terug in de kast. De kleding die weg mag kun je weggooien. Heb je nog stukken die in goede staat zijn, maar die je niet meer leuk vindt? Dan kun je de kleding verkopen, bijvoorbeeld via Marktplaats of winkels als Appel en Ei.

Stap 3: kleding verkopen

Kleding weggooien vinden veel mensen lastig. Vandaar de “twijfel”-stapel. Denk nog eens goed na over deze stukken. Ga je dit echt nog dragen? Als je het niet weet, stop je deze kledingstukken in een vuilniszak. Plak hier een briefje op met de datum en stel voor jezelf een termijn tussen de drie en zes maanden. Heb je deze stukken na deze termijn nog steeds niet gedragen? Dan kun je deze kleding verkopen of weggooien. Opgeruimd staat netjes!

Extra tips kledingkast opruimen:

Nu de kleding is uitgezocht is het zaak om alles netjes te houden. Dat doe je als volgt:

  1. De kledingkast opruimen doe je bij voorkeur twee keer per jaar. Een keer na de zomer en een keer tijdens de voorjaarsschoonmaak. Zo voorkom je een overvolle kast waarvan je de helft van de stukken niet draagt;
  2. Gooi jij kleding die te schoon is voor de was, maar niet schoon genoeg voor de kast ook altijd op een stoel? Voorkom dat er langzaam een hele berg ontstaat en koop kledinghaken voor in de kast of een dressboy. Hier kun je deze kleding makkelijk opbergen,en je stoel blijven gebruiken;
  3. Laat kapotte kleding meteen maken, anders komt dit er niet meer van en blijft het in de kast hangen;
  4. Wil je kleding verkopen? Denk dan ook eens aan Facebook. Er zijn heel veel groepen te vinden waarop je oude items kunt verkopen of ruilen.
  5. Shop je regelmatig waardoor je kast uitpuilt? Hanteer de regel dat wanneer je iets koopt, iets anders weg moet. Zo behoud je alleen de items die je echt leuk vindt:
  6. Hang je kleding op kleur of soort. Dit oogt niet alleen netjes, maar scheelt je ook tijd voor de spiegel omdat je alles snel kunt vinden.

Kleding netjes houden

Jouw kledingkast is netjes. Lekker gevoel! Hoe zit het met je kleding zelf? Hou jij die wel in optimale staat? Iedere Nederlander kan nog wel wat slimme tips voor het wassen, strijken en vouwen van kleding gebruiken. Geloof je ons niet? Lees het zelf, in ons gratis e-book “Wassen, strijken en vouwen, hoe pak ik het aan?” Wij onthullen al onze best bewaarde geheimen aan jou, zodat je voortaan de was kunt doen als een pro! Download het e-book nu gratis!

Wassen, strijken en vouwen

]]>
https://www.ikzoekeenschoonmaakster.nl/blog/kledingkast-opruimen/feed/ 2
Was opvouwen doe je zo! https://www.ikzoekeenschoonmaakster.nl/blog/was-opvouwen/ Thu, 22 Feb 2024 13:00:00 +0000 http://ikzoekeenschoonmaakster.wordpress.server10.monnikenwerk.com/?p=3182 [Verder lezen]]]> Was opvouwen. Hoe doe je dit nou snel, zonder dat de kleding aan het einde van de rit allemaal ongewenste vouwen bezit? De was is weer heerlijk schoon en droog, maar dan moet het nog de kast in. Jurkjes, jasjes en blouses gaan op een hanger en klaar.

Was opvouwen doe je zo!

Hoe je de was opvouwt, heeft alles te maken met het soort was dat je gaat vouwen. Zo vraagt het opvouwen van sokken weer een andere aanpak dan je favoriete shirt… Benieuwd hoe je jouw kleding snel en netjes kunt opvouwen? Hieronder geven wij je tips voor diverse kledingstukken, handdoeken en sokken, zodat was vouwen niet langer een tijdrovende bezigheid hoeft te zijn.

Handdoeken vouwen

Voordat je begint met het opvouwen van handdoeken, zorg je dat ze goed uit de kreukels zijn. Trek ze goed recht, zodat de punten mooi op elkaar komen als je de handdoeken vouwt. Vervolgens begin je met het vouwen van de handdoek.

  1. Leg de handdoek op een vlakke ondergrond en strijk de handdoek glad met je handen;
  2. Vouw de handdoek doormidden en leg de punten netjes op elkaar (bij grote handdoeken kun je ervoor kiezen om nog een tussenstap te maken, door de handdoek in drieën te vouwen);
  3. Vouw de handdoek vervolgens van links naar rechts en leg de punten wederom op elkaar.
  4. Je handdoek is opgevouwen. Leg alle handdoeken netjes boven op elkaar met de dichte kant naar voren, zodat er een nette stapel ontstaat.

Tip: Zijn je handdoeken hard? Rol ze dan op. Door de handdoeken losjes op te rollen, blijven ze zacht. Een ander pluspunt van oprollen, is dat de handdoeken minder kastruimte in beslag nemen. Mooi meegenomen toch?!

Sokken opvouwen

Er bestaan twee handige manieren om je sokken op te vouwen. Je kent wellicht de manier waarbij je sokken op elkaar legt en van binnen naar buiten vouwt. De volgende manier is ook een super simpele manier om sokken op te vouwen.

  1. Leg de sokken bovenop elkaar;
  2. Vouw ze dubbel (over de lengterichting);
  3. Vouw de sokken nog een keer dubbel;
  4. Zet de sokken rechtop in de lade.

T-shirt vouwen

Een T-shirt met lange of korte mouwen vouw je snel en eenvoudig op door het volgende te doen:

  1. Leg het shirt op een vlakke ondergrond met de voorkant naar boven. Zorg dat de hals links ligt en het uiteinde rechts;
  2. Strijk het shirt glad met de handen;
  3.  Maak twee denkbeeldige lijnen van de hals naar beneden.
  4. Vouw het shirt (op de denkbeeldige lijn) naar binnen en vouw de mouw terug. Een korte mouw kun je recht terug vouwen, maar een lange mouw moet je iets schuin terug vouwen;
  5. Herhaal dit bij de andere zijde van het shirt. Zorg dat je het shirt steeds goed glad strijkt;
  6. Vouw het shirt nu horizontaal dubbel, met de hals naar de onderzijde.

Vouwen van een broek

Je hebt broeken met vouw en zonder vouw. Je zult begrijpen dat voor beide broeken een andere vouwwijze gebruikt wordt.
Een broek zonder vouw:

  1. Zorg dat de broek op een vlak oppervlak ligt en vouw deze over de lengte dubbel. De pijpen komen hierdoor op elkaar te liggen;
  2. Vouw de pijpen om tot net boven de broekrand. Wanneer het wenselijk is, kun je hem nogmaals dubbelvouwen.

Ben je benieuwd naar hoe je een broek met vouw vouwt? Of ben je benieuwd naar nog meer voorbeelden van was vouwen? Download dan nu ons gratis e-book: Wassen, strijken en vouwen.

Is was vouwen en strijken niet jouw favoriete bezigheid en besteed jij jouw tijd liever aan iets anders? Een schoonmaakster kan jouw uitkomst bieden voor het de was en vele andere huishoudelijke taken.

Een schoon en opgeruimd huis
Wij vinden snel een betrouwbare schoonmaakster voor jou met een jaar garantie
]]>
Aangebrande pan schoonmaken in een handomdraai https://www.ikzoekeenschoonmaakster.nl/blog/pannen-schoonmaken/ https://www.ikzoekeenschoonmaakster.nl/blog/pannen-schoonmaken/#comments Thu, 15 Feb 2024 13:00:00 +0000 https://www.ikzoekeenschoonmaakster.nl/blog/pannen-schoonmaken/ [Verder lezen]]]> Aangebrande pan schoonmaken, 1 van de vervelendste klusjes van je dag? Niet meer met onze tips voor het schoonmaken van je aangebrande pan. Lees nu verder en verwijder voortaan die aangekoekte etensresten in een handomdraai.

Hoe krijg je een aangebrande pan schoon?

Een avondje lekker gekookt, maar nu zit je met je afwas. Het meeste is zo gedaan. Dan zie je die ene pan nog op het fornuis staan. Helemaal aangekoekt natuurlijk. Herkenbaar? Geen nood. Je aangekoekte pan schoonmaken kun je op 3 manieren doen:

1. Je kunt gemakkelijk de aangebrande pan reinigen met Biotex. Vul de aangekoekte pan met water en Biotex, laat dit koken. Dit laten afkoelen en uitschrobben.
2. Gebruik soda, waspoeder of afwasmiddel. De pan vullen met water en soda (of waspoeder of afwasmiddel) en dit even laten koken. Dit op een laag vuurtje los laten weken. Even uitschrobben en je pan is als nieuw.
3. Je kunt ook azijn gebruiken: dit even in laten trekken en het vuil weekt al binnen een paar minuten los. Dit kun je dan gemakkelijk uit de pan halen.

Onderkant pan schoonmaken

De onderkant van de pan kan na veel gebruik zwart uitslaan. Deze zwarte uitslag op de onderkant van je pan kun je schoonmaken met baking soda en een schuursponsje. Maak een papje van water en een lepel baking soda en doe dit op het schuursponsje. Boen hiermee de onderkant van de pan. Het is belangrijk dat je genoeg druk zet om het vuil te verwijderen, maar niet zo veel dat je de pan beschadigt.

 

Pan met antiaanbaklaag schoonmaken

Dan is er nog het fenomeen ‘antiaanbaklaag’: veel pannen hebben dit, wat het koken een stuk gemakkelijker maakt. Echter moet je dan wel opletten dat deze laag niet beschadigd raakt, anders wordt de pan weinig bruikbaar. Een pan afwassen met afwasmiddel beschadigt de antiaanbaklaag. Je kan zo’n pan dus beter schoonmaken met alleen heet water en een afwasborstel en dan drogen met keukenpapier. De vetlaag wordt zo verwijderd, maar de antiaanbaklaag blijft.

Wanneer het al zo ver is dat de antiaanbaklaag minder wordt, kun je een scheut keukenzout in de pan strooien en dit opwarmen. De pan afspoelen en de antiaanbaklaag is weer zo goed als hersteld! Je grillpan schoonmaken doe je op dezelfde manier!

Tijd besparen?

Met deze tips voor je aangekoekte pan schoonmaken bespaar je een hoop tijd. Heb je de smaak te pakken en wil je nog meer tijd besparen? Neem dan een schoonmaakster in de hand. Zij neemt huishoudelijke taken zoals de schoonmaak, boodschappen doen ent de tuin onderhouden voor u over. Het is maar net wat uw wensen zijn! Onze schoonmaaksters zijn betrouwbaar en werken efficiënt. Schrijf je nu in en we gaan direct voor u op zoek naar de perfecte match, mét garantie.

]]>
https://www.ikzoekeenschoonmaakster.nl/blog/pannen-schoonmaken/feed/ 1
Spinnen in huis voorkomen: 6 snelle tips https://www.ikzoekeenschoonmaakster.nl/blog/spinnen-voorkomen/ Thu, 08 Feb 2024 13:00:00 +0000 https://www.ikzoekeenschoonmaakster.nl/blog/?p=2502 [Verder lezen]]]> Net als je op het punt staat om lekker te gaan slapen, zie je er twee kruipen. Help! Spinnen in huis. Slapen lukt niet meer. Die spinnen moeten eerst de kamer uit, maar ze lopen niet vanzelf naar buiten als je het ze vriendelijk doch dringend verzoekt. Als een held op sokken pak je de spinnen op met een papiertje en spoel je ze door de wc. Zo die zijn weg! Je zou willen dat ze voor eens en voor altijd wegbleven. Maar hoe houd je spinnen buiten?

Een spinvrij huis

Helaas moeten we je teleurstellen, een spinvrij huis bestaat niet. En eigenlijk moet je daar blij om zijn. Spinnen zijn, naast dat je ze misschien griezelig vindt, ook erg nuttig bij het bestrijden van ongedierte. Nu je dit weet kun je misschien wel één of twee spinnen tolereren, maar wil je voor de rest een spinvrij huis. Lees hieronder 6 tips om spinnen in huis te voorkomen.

Tip 1; Een schoon huis zonder insecten

Spinnen houden van insecten. Om spinnen in huis te voorkomen moet je ervoor zorgen dat je huis schoon en vrij van insecten is. Spinnen verstoppen zich het liefst op plekken waar je moeilijk bij kunt komen. Daarom loont het om tijdens het schoonmaken extra je best te doen om ook deze plekjes schoon te maken. Houd ze buiten door horren te plaatsen of ramen en deuren te sluiten.

Tip 2; Hoe komen spinnen in huis?

Hoe komen spinnen in huis? Favoriete plekken van spinnen zijn gaten en kieren, hier voelen ze zich het meest thuis. Maar dit is niet het enige, spinnen kunnen ook via gaten en kieren naar binnen komen. En dat is nou net wat je niet wilt! Kit ze dus af voor een spinvrij huis.

Tip 3; Spinnen bestrijden met citroen

Spinnen hebben een hekel aan de geur van citroen. Omdat spinnen vaak via de kozijnen naar binnen komen en dol zijn op gaten en kieren, kan het heel effectief zijn om juist op deze plekken citroen te gebruiken. Houd spinnen weg bij kozijnen door deze in te wrijven met een beetje citroensap en voorkom dat ze in gaten en kieren kruipen door er wat water met citroen in te spuiten. Wist je dat citroen nog voor veel meer doeleinden te gebruiken is? Lees hier alles over schoonmaken met citroen.

Tip 4; Pepermuntolie tegen spinnen

Pepermuntolie is nog zo’n middel waar spinnen een grondige hekel aan hebben. Mooi! Meng wat pepermuntolie met water en doe het in een sprayfles. Spray het hele huis door. Doe dit enkele keren per week en je zult zien dat er een stuk minder spinnen in huis te zien zijn! Versterk het effect door watjes doordrenkt met pepermuntolie op de favoriete plekjes van de spinnen neer te leggen. Gebruik dus zeker pepermuntolie tegen spinnen.

Tip 5; Kleine of grote spin in huis? Gebruik azijn

Naast pepermuntolie tegen spinnen is azijn ook een echte topper! Je kan azijn op veel manieren inzetten voor het huishouden, zo ook bij het bestrijden van spinnen. Eigenlijk werkt het hetzelfde als bij de pepermuntolie. Neem een sprayfles en meng wat water met azijn. Gebruik de spray voor alle gaten en kieren om spinnen weg te houden.

Tip 6; Doe de buitenlamp uit

Wat heeft de buitenlamp nou met spinnen te maken, zul je misschien denken. Dat gaan we je vertellen. Spinnen zijn echt dol op muggen en muggen zijn op hun beurt weer dol op lamplicht. Doe je de lamp uit? Dan verdwijnen de muggen en verdwijnen de muggen dan is de kans groot dat ook de spinnen verdwijnen. Resultaat; de spinnen verdwijnen.

Meer slimme schoonmaaktips?

Op zoek naar meer leuke schoonmaaktips? Neem dan eens een kijkje op onze Facebook– en Instagram-pagina. Daar delen wij wekelijks snelle schoonmaaktips, lichten wij de leukste blogs uit en houden wij je op de hoogte van de laatste acties. Alleen dat al gaat jou een hoop tijd in het huishouden schelen! Volg ons direct en mis nooit een slimme schoonmaakhack.

]]>
8 x aluminiumfolie gebruiken in huis https://www.ikzoekeenschoonmaakster.nl/blog/aluminiumfolie-gebruiken/ Thu, 01 Feb 2024 13:00:00 +0000 https://www.ikzoekeenschoonmaakster.nl/blog/?p=2564 [Verder lezen]]]> Oeps, alle bakjes staan in de vaatwasser! Geen probleem, een stukje aluminiumfolie er omheen en jouw boterhammen kunnen de tas in. Maar wist je dat je aluminiumfolie voor veel meer, dan het verpakken van eten, kunt gebruiken? Lees hier alles over aluminiumfolie gebruiken in huis.

Aluminiumfolie gebruiken als trechter

Ken je dat; je moet snel iets overschenken, maar er is in geen velden of wegen een trechter te bekennen. Geen nood, aluminiumfolie is een perfecte vervanger. Neem een stuk aluminiumfolie en rol deze in een kegelvorm (met onderaan een opening). Klaar? Gieten maar!

Goede hulp tijdens het strijken

Wie kent ze niet, hardnekkige kreukels in kleding die zich er maar niet uit laten strijken. Super vervelend, maar vanaf nu verleden tijd! Gebruik van aluminiumfolie tijdens het strijken helpt vouwen en kreukels uit je kleding te halen. Neem een groot stuk aluminiumfolie, leg dit op je kleding en strijk deze zoals je gewend bent om te doen. Het folie neemt namelijk snel warmte op en verdeelt deze gelijkmatig, waardoor kreukels en vouwen zich sneller laten verwijderen.
Tip: Vind nog meer strijktips in ons e-book

Scharen slijpen

Met een botte schaar knippen werkt niet en het is nog gevaarlijk ook. Maar lang niet iedereen heeft een scharenslijper in huis. Dat hoeft ook niet! Om een schaar weer scherp te krijgen, kun je ook een stuk aluminiumfolie gebruiken. Neem een groot stuk folie en vouw het een aantal keren dubbel, zodat er een dikke strook ontstaat. Pak je botte schaar en knip een paar keer in het folie. Test tussendoor op een stuk papier of de schaar alweer scherp genoeg is.

Help, statisch wasgoed!

Je haalt de was uit de droger en het ene kledingstuk is nog statischer dan het andere. Dit is niet bepaald wenselijk. Om dit te voorkomen kun je een aantal proppen aluminiumfolie (van ca.4 cm) in de wasdroger stoppen. De was zal nu minder statisch uit de droogtrommel komen.

Let op: Zorg dat de proppen tot compacte balletjes zijn geperst.

Wat te doen tegen muizen?

Wanneer je naar een antwoord op die vraag zoekt, denk je niet direct aan aluminiumfolie. En dat is ook heel logisch. Maar toch kun je aluminiumfolie gebruiken om muizen buiten te houden. Muizen vinden hun weg naar binnen via kieren, gaten en andere openingen die ze kunnen vinden. Om te voorkomen dat ze naar binnen wandelen moet je die kieren en gaten dus dichtmaken. Muizen staan bekend als knagers, dus ze zullen zich overal doorheen knagen. Nou ja, bijna overal doorheen dan. Ze zetten hun tanden namelijk niet in aluminiumfolie. Prop daarom aluminiumfolie in alle openingen die je kunt vinden en de muizen blijven buiten.

Schuurspons vervangen

Wanneer je even geen schuurspons voor handen hebt, maar wel met een vieze vaat zit, dan kan het gebruik van aluminiumfolie de oplossing zijn. Zeker wanneer deze erg vies is! Neem een stuk folie, maak hier een prop van en afwassen maar.

Cupcake vormpjes

In een enthousiaste bui heb je bedacht om cupcakes te gaan bakken. Het deeg is klaar, maar.. oh nee je hebt helemaal geen cupcakevormpjes in huis. Maak je niet druk, pak snel een rol aluminiumfolie en het probleem is zo opgelost! Neem een stuk folie en vorm deze tot een cupcakevormpje. Giet het beslag erin en bakken maar!

Tip: Zorg voor stevige cupcakevormpjes door meerdere lagen aluminiumfolie over elkaar heen te gebruiken.

Zilver oppoetsen

Zilverpoets, een doekje en poetsen maar. Dat is is een manier voor zilver oppoetsen, maar je zilverwerk wordt ook weer mooi door het gebruik van aluminiumfolie. Neem een plastic emmer, bekleed deze met aluminiumfolie en leg het zilverwerk erin. Doe er 3 scheppen schoonmaak soda bij en giet er ca. 3,5 liter kokend water bij. Meng het water en de soda even kort door elkaar en laat het zilverwerk er zo’n 10-15 minuten in staan. Neem het bestek uit de emmer en spoel het af met lauwwarm water. Even afdrogen en je zilverwerk kan er weer tegen!

Wil je nog meer schoonmaaktips?

Voordat je naar de supermarkt rent om flink wat rollen aluminiumfolie in te slaan, willen we je nog heel even wijzen op ons e-book; 101 schoonmaaktips, waarin je nog veel meer handige tips vindt.
Wij zijn erg benieuwd of jij ook nog leuke tips hebt! Laat het ons weten door hieronder een reactie achter te laten.

]]>
Badkamerreeks: Onderhoud https://www.ikzoekeenschoonmaakster.nl/blog/badkamerreeks-onderhoud/ Thu, 25 Jan 2024 13:00:00 +0000 https://www.ikzoekeenschoonmaakster.nl/blog/?p=2140 [Verder lezen]]]> Een gemiddelde badkamer gaat zo’n 15 jaar mee. Echter is het mogelijk om de levensduur van een badkamer met flink wat jaren te verlengen. Het enige wat je daarvoor hoeft te doen is het goed onderhouden van de badkamer. Met deze tips kun jij de badkamer mooi en schoon houden.

Basistips

  • Gebruik alleen neutrale en oplosbare schoonmaakmiddelen.
  • Gebruik altijd een zeem, spons of zachte doek.
  • Let goed op of het schoonmaakmiddel dat je wilt gebruiken, geschikt is voor het materiaal dat je ermee gaat schoonmaken.
  • Zorg ervoor dat je altijd alles goed droogmaakt, nadat je de badkamer hebt gebruikt of hebt schoongemaakt.
  • Gebruik geen chemische of schurende middelen in de badkamer. Het gebruik van dit soort middelen kan onherstelbare schade veroorzaken.
  • Gebruik geen microvezeldoekjes. In deze doekjes zitten namelijk minuscule schuurdeeltjes die op jouw materialen kunnen krassen.

Materialen en onderhoud

Tijdens het schoonmaken van de badkamer kom je diverse materialen tegen. Ieder materiaal heeft zijn eigen schoonmaakbehoefte. Daarom volgt hier een gespecialiseerd overzicht.

Keramiek

Veel sanitair is gemaakt van keramiek, denk daarbij aan de wastafel, het toilet en het bidet. Keramische voorwerpen kunnen jaren meegaan. Bij goed onderhoud glimmen ze na 10 jaar nog net zo als op de eerste dag. De grootste vervuiler van keramiek is kalkaanslag.
Maak bij het schoonmaken van keramiek altijd gebruik van een niet schurende, zachte spons of doek. Doe dit in combinatie met niet schurende schoonmaakmiddelen. Heb je veel last van kalkaanslag? Maak dan gebruik van een schoonmaakmiddel op basis van citroenzuur. Citroenzuur zorgt er namelijk voor dat kalkaanslag gemakkelijk oplost.

Tegels

Tegels bepalen de look en feel van een badkamer. Bij het schoonmaken van tegels is het heel belangrijk om wat feiten in het achterhoofd te houden. Zo is het belangrijk om geen schoonmaakmiddelen te gebruiken met een PH-waarde van 7 of lager. Lager dan 7 is namelijk zuur en dan kan het middel de voegen aantasten.
Daarnaast is het ook bij tegels belangrijk om geen schurende middelen of microvezeldoekjes te gebruiken bij het schoonmaken.

Glas

Ook glas is een veelvoorkomend materiaal in de badkamer. Denk bijvoorbeeld aan een glazen douchewand. Het is alleen erg jammer dat glas en kalk niet goed samen gaan. Om die reden vraagt glas in de badkamer extra aandacht bij het schoonmaken. Denk daarbij aan de volgende tips:

  • Spoel glas dagelijks na gebruik af met koud water.
  • Zorg dat je het glas altijd goed droog maakt.
  • Gebruik geen schurende middelen en wrijf niet te hard.
  • Glas met een speciale anti-kalk behandeling mag enkel met een niet schurende, zachte doek worden schoongemaakt.

Kunststof (Acryl)

In de moderne badkamer wordt er veel gebruik gemaakt van kunststof of acryl. Kunststof kun je gewoon met een zacht schoonmaakmiddel schoonmaken. Let er wel op dat je geen schoonmaakmiddel gebruikt op basis van azijn. Dit kan namelijk het materiaal aantasten. Ook schoonmaakmiddelen met een schuurmiddel erin kunnen ervoor zorgen dat er krassen ontstaan op het meubilair en dat is zonde.

Met deze onderhoudstips sluiten we de badkamerreeks af. Als het goed is weet je nu precies hoe jij jouw badkamer weer stralend schoon kunt maken. Wil jij nog over een specifiek onderwerp tips hebben? Laat het ons weten, dan zullen wij wellicht een blog over jouw onderwerp schrijven.

]]>
Strijken, een tijdrovende en irritante klus? Echt niet! https://www.ikzoekeenschoonmaakster.nl/blog/strijken-tijdrovend/ Thu, 11 Jan 2024 13:00:00 +0000 https://www.ikzoekeenschoonmaakster.nl/blog/strijken-tijdrovend/ [Verder lezen]]]> Veel mensen hebben een hekel aan strijken. Vaak hoor ik dat mensen strijken een tijdrovende klus vinden, dat strijken irritant is, rugklachten veroorzaakt en dat strijken de oorzaak is van een slecht humeur. Met onderstaande tips hoop ik dat je je overhemden en broeken in no time weer netjes gladgestreken hebt, misschien zelfs wel met een klein beetje plezier!

Een goed begin is het halve werk

Gemak bij het strijken begint al bij het ophangen van de was. Haal de was direct uit de wasmachine en sla de was goed uit. Als je de was ophangt, dien je het nog even recht te trekken. Strijken gaat het beste als de was nog een beetje vochtig is. Was drogen in de droger is wel heel handig (vooral in deze tijd van het jaar), maar de droger veroorzaakt vaak kreukels in je was. Dit maakt het strijken moeilijker.

Een goede strijkhoes en hoogte van de strijkplank

Voordat je begint met strijken, is het belangrijk dat je een goede strijkplank met een goede hoes hebt. Veel mensen blijven jarenlang met dezelfde strijkplank werken zonder ook maar een keer een nieuwe hoes te kopen. Een nieuwe hoes lijkt niet altijd nodig, maar kan echt wonderen doen. Een comfortabel en glad strijkoppervlak zorgt ervoor dat je met gemak de kleding strijkt.

Daarnaast is het heel erg belangrijk om een strijkplank te hebben die de goede hoogte heeft. Hoe vaker en langer je strijkt, hoe belangrijker een goede hoogte van de strijkplank. Zo voorkom je vervelende rugklachten. De juiste hoogte van een strijkplank is ongeveer 25 cm onder ellebooghoogte.

Grote strijkplank

Een grotere strijkplank (waardoor je je overhemd niet 5 keer hoeft te verleggen) kan je veel werk besparen. Je maakt immers grotere halen waardoor het overhemd veel sneller gestreken is. Zorg er daarnaast ook voor dat je genoeg ruimte hebt om je strijkijzer te plaatsen. Gebruik je een stoomsysteem? Dan moet je ervoor zorgen dat de strijkplank extra stevig is.

Ga je strijken? Gebruik dan altijd je handen om het kledingstuk glad te strijken en zorg ervoor dat het kledingstuk glad op de plank ligt, zonder vouwen. Let bij het strijken altijd op de strijksymbolen in de kleding. Zo betekent een strijkijzer met één stip dat je niet te heet mag strijken, hoe meer stippen, hoe heter je het kledingstuk kunt strijken. Vind je een strijkijzer met een kruis erdoor op het label? Dan mag je dit kledingstuk niet strijken.

Meer tips:

Strijk nooit meer dan een half uur aaneengesloten, wissel bijvoorbeeld het strijken af met opruimen. Strijk ook niet meer dan noodzakelijk, veel kledingstukken kun je ook al met je hand gladstrijken en netjes opvouwen. Zorg er daarnaast voor dat je er ontspannen bij staat, houd het strijkijzer losjes vast, werk recht voor je lichaam en zet je voeten in een stabiele stand.

En wat dacht je van je favoriete muziek op het hoogste volume of je favoriete tv-programma? Voor je het weet is het strijken alweer gedaan en loop je er weer netjes bij in je gestreken blouse en pantalon!

]]>
Optimaal behoud van je kleding met deze tips https://www.ikzoekeenschoonmaakster.nl/blog/kleding-mooi-houden/ https://www.ikzoekeenschoonmaakster.nl/blog/kleding-mooi-houden/#comments Thu, 04 Jan 2024 13:00:00 +0000 http://www.ikzoekeenschoonmaakster.nl/blog/?p=1129 [Verder lezen]]]> Kleding die je mooi vindt, wil je natuurlijk ook mooi houden. Helaas komt het nog wel eens voor dat kledingstukken verkleuren, erg kreuken, krimpen etc. Hoe zorg je nou voor het beste behoud van je kleding? Dit heb ik voor je nagezocht!

Als eerste wil ik als tip geven om je kleding niet te vaak te wassen. Je kleding wordt er namelijk niet mooier op door wassen. Je zou daarom ook af en toe, in plaats van het kledingstuk direct in de was te gooien, textielverfrisser kunnen gebruiken. Dit kan vooral bij kledingstukken die je toch al niet zo vaak wast van pas komen, zoals colbertjes. Items zoals jeansbroeken kun je ook best eens buiten hangen te luchten in plaats van te wassen, de stof gaat namelijk achteruit van wassen.

Behoud van de kwaliteit
Om je kleding zacht en fris uit de was te laten komen, kun je wasverzachter gebruiken. Je kleding voelt en ruikt fijner en de wasverzachter beschermt de stof ook nog eens. Dubbel voordeel! Verder kun je om je kledingstukken zo mooi mogelijk te houden ze het beste zo koud mogelijk wassen. Ook is het niet goed om veel wasmiddel te gebruiken, zowel voor de kleding als voor de wasmachine is dit slecht. Vaak is er in werkelijkheid minder wasmiddel nodig dan op de voorschriften van het wasmiddel staat aangegeven. Was kledingstukken van tere stoffen in aparte waszakken, om de stof te beschermen. Daarnaast slijt kleding sneller door het in de droogtrommel te drogen, dus zo nu en dan de kleding in de lucht laten drogen, is ook geen slecht idee.

Kleurbehoud
Om kleurbehoud van je kledingstukken optimaal te houden, is het slim om gelijksoortige kleuren met elkaar te wassen. Het is vooral van belang om geen donkere en lichte kleuren samen te wassen. Met name donkere kledingstukken kunnen de eerste paar keer nog kleur afgeven in de was, dus was donkere was apart. Gebruik voor witte was een witwasmiddel, omdat hier een bleekmiddel in zit waardoor je witte was ook echt wit blijft.

Voorkom krimpen
Om krimpen tegen te gaan, moet je goed erop letten dat je kleding niet te heet wast maar op de temperatuur volgens de wasvoorschriften. Anders gaan de vezels in elkaar zitten, waardoor de kleding krimpt. Ook is het van belang om verschillende soorten stof apart te wassen, met de hiervoor bestemde programma’s van de wasmachine. Om kreukels zoveel mogelijk te voorkomen, moet je de kledingstukken netjes ophangen en ook netjes opvouwen (of ophangen). Als ze al zo recht mogelijk aan de waslijn hangen en vervolgens ook netjes worden opgevouwen (of opgehangen), ben je al dichtbij kreukvrije kleding!

Weet jij nog meer tips? Laat het me dan weten!

]]>
https://www.ikzoekeenschoonmaakster.nl/blog/kleding-mooi-houden/feed/ 2
Hoe strijk je een overhemd? https://www.ikzoekeenschoonmaakster.nl/blog/overhemd-strijken/ Thu, 28 Dec 2023 13:00:00 +0000 http://www.ikzoekeenschoonmaakster.nl/blog/?p=1704 [Verder lezen]]]> De meeste mensen vinden overhemden het vervelendste kledingstuk om te strijken. Mannen strijken ook vaker overhemden dan vrouwen. En dan krijgt 15% van deze mannen ook nog eens commentaar van zijn partner op zijn strijkkunsten!
Toch is het strijken van een overhemd helemaal niet zo lastig als het soms lijkt. Met deze tips zal het jou ook gemakkelijker afgaan!

Wassen

Tijdens het wassen van een overhemd krijg je al gauw veel kreukels. De hoeveelheid kreukels kun je beperken tijdens het wasproces. Het is verstandig om niet te veel was in de machine te stoppen en niet te veel wasmiddel te gebruiken. Zet de wasmachine ook niet op de hoogste centrifugeerstand, maar neem een lagere stand. Hang vervolgens de overhemden aan een kleerhanger, terwijl het kledingstuk nog vochtig is.

Wasvoorschrift

Controleer voordat je begint met strijken het wasvoorschrift aan de binnenkant van de overhemd. Hier staat op welke temperatuur je het overhemd moet strijken. Het aantal stippen in het icoontje geeft het aantal stippen op de strijkbout aan. Leg, voordat je begint met strijken, een laag aluminiumfolie onder de hoes. De folie reflecteert de hitte, zo strijk je de kreukels en vouwen gemakkelijker weg.

Overhemd strijken

Controleer voordat je begint met strijken altijd of jouw strijkbout schoon is aan de onderkant. Vervolgens zorg je ervoor dat het waterreservoir voldoende gevuld is. Dit zorgt er namelijk voor dat het strijken gemakkelijker gaat en dat het overhemd minder snel slijt. Dan kun je nu beginnen met strijken.
Strijk de overhemden altijd binnenstebuiten. Zo weet je zeker dat je het overhemd niet per ongeluk aantast. Start altijd bij de kraag. Eerst de buitenkant, dan de binnenkant. Vervolgens zijn de mouwen aan de beurt.
Wanneer dit klaar is, is het lijfgedeelte aan de beurt. Doe dit altijd van boven naar beneden en van binnen naar buiten. Dit voorkomt kreukels in het midden of bij de kraag.
Leg bij dit proces telkens de zijnaad tegen de rand van de plank, waarbij de rest van het overhemd naar beneden hangt.

]]>