Eten weggooien?

De gemiddelde Nederlander heeft 47 kilo goed voedsel weggegooid in 2013. 47 kilo! Wat een enorm groot aantal is dat over heel Nederland getrokken… Schandalig vind ik dat. Als mensen wat bewuster met hun eten om zouden gaan, dan zouden dit soort aantallen niet voorkomen. Vooral zuivel, brood en groente wordt weggegooid heb ik gelezen, maar ook pasta, rijst en brood. Van pasta en rijst wordt vaak te veel gemaakt omdat het tijdens het koken uitzet, maar als je het voordien afweegt is dit probleem al snel opgelost. Daarnaast kan je eten dat overblijft vaak heel goed invriezen, wat altijd weer van pas kan komen als je een keer per ongeluk niks in huis hebt of eens alleen eet. Ook brood weggooien is niet nodig: als je brood invriest en per dag eruit haalt wat je nodig hebt, wordt het nooit oud. Daarnaast kan er best wat soepeler met houdbaarheidsdata van producten als zuivel omgegaan worden: melk of (drink)yoghurt is een aantal dagen na verstrijken van de houdbaarheidsdatum nog prima. Dit heb ik zelf ondervonden, net zoals dat eieren ook nog veel langer houdbaar zijn dan aangegeven. Er staat ook niet voor niets ten minste houdbaar tot op verpakkingen. Ten minste, dus niet per se verschimmeld na die datum.

Zoveel eten weggooien is ook nog eens een aanslag op het milieu: elke kilo die weggegooid wordt, staat gelijk aan 1,3 liter benzine. Reken maar uit wat dat betekent voor 47 kilo per Nederlander per jaar..!

Nu moet ik toegeven dat ik ook wel meer weggooi dan ik zou willen. Maar nu ik deze aantallen gelezen heb, zal ik er wel een tweede keer over nadenken als ik op het punt sta iets weg te doen. Ikzelf vind het dieptriest en doodzonde dat zoveel kostbare voeding verspild wordt. Om het nog niet eens over ‘de kindertjes in Afrika’ te hebben… Wat vind jij? En hoe bewust ben jij met voeding?

Ook interessant

Één gedachte over “Eten weggooien?

  1. Pingback: Slim boodschappen doen - Ikzoekeenschoonmaakster.nl

Comments are closed.