zuinig stoken - energie besparen verwarming

7x Voorkom een hoge rekening – zo kun je energie besparen op je verwarming

Brr, het wordt weer kouder buiten. Grote kans dat ook bij jou thuis binnenkort de verwarming weer aan gaat. Dit is helaas wat minder gunstig voor jouw portemonnee, maar wist je dat je met zuinig stoken wel €550 per jaar op stookkosten kunt besparen? En weet jij al op hoeveel graden de verwarming ’s nachts moet voor de grootste besparing? Wij leggen het je uit!

 1. Radiatoren vrijhouden

  Een goede plaatsing van de radiator kan ervoor zorgen dat je energie kunt besparen op je verwarming. Zorg ervoor dat er geen kasten, gordijnen of andere dingen voor staan of hangen. Deze zaken kunnen er allemaal voor zorgen dat er warmte verloren gaat, en dat terwijl je juist zuinig wilt stoken!

 2. Radiatorfolie

  Zuinig stoken en energie besparen op je verwarming doe je met radiatorfolie. Dit plak je achter je radiator, zodat de warmte terugkaatst en niet via de muur het huis verlaat. De kosten voor het folie heb je al binnen één jaar terugverdiend.

 3. Zet de verwarming lager

  Deze tip ligt natuurlijk voor de hand, maar het heeft wel degelijk invloed als je de verwarming lager zet. Door de thermostaat één graadje kouder te zetten, kun je gemiddeld 7% op stookkosten besparen. Trek in plaats daarvan een lekkere warme trui aan en kruip met een kopje thee onder een dekentje.

 4. Warmte vasthouden

  Je kunt zuinig stoken door de warmte vast te houden in huis. Sluit altijd tussendeuren, buitendeuren en ramen als je aan het stoken bent, anders ontsnapt de warmte en daar betaal je flink voor. Laat jij of een ander gezinslid vaak de deur openstaan? Investeer in deurdrangers zodat deuren automatisch gesloten worden. Zo kun je tot wel €190 aan energie besparen op je verwarming.

 5. Slimme thermostaat

  Ai, je bent thuis vergeten de verwarming lager te zetten waardoor je nu voor niets aan het stoken bent. Dat kun je tegenwoordig gelukkig heel makkelijk oplossen met een slimme thermostaat. Deze kun je van een afstand bedienen, waardoor je alsnog de verwarming lager kunt zetten.

 6. Gordijnen dicht

  Zuinig stoken in een huis met enkel glas? Sluit ’s avonds de gordijnen (behalve als deze voor de radiator hangen, zie tip 1!) Vaak gaat er via de ramen veel warmte verloren en met behulp van gordijnen beperk je dat. Gunstig voor je portemonnee!

 7. Op hoeveel graden zet je de verwarming ’s nachts?

  Het is een vraag van velen, want op hoeveel graden moet de verwarming ’s nachts voor de grootste besparing? Wij adviseren je om de thermostaat één uur voor je gaat slapen op een temperatuur tussen de 13 en 15 graden te zetten. Zo koelt het huis niet teveel af en kost het weinig extra energie om de kamer de volgende ochtend weer op temperatuur te krijgen. Bonustip: doe dit ook als er niemand thuis is om zo nog meer energie te besparen op je verwarming.

  Heb jij nog handige tips waarmee je stookkosten kunt besparen? Laat het ons weten in een reactie!

Ook interessant