kleine moestuin

Je eigen kleine moestuin

Het voorjaar staat weer voor de deur. Dat merk ik aan het weer, maar ook aan de reclamefolders die bij ons op de mat vallen. De doe-het-zelf tuintjes zijn weer overal te koop. Je herinnert je de kruidentuintjes van de supermarkt, vorig jaar, vast nog wel. Een eigen moestuin aanleggen is zo moeilijk nog niet. Ook als je niet veel ruimte over hebt, kun je prima een eigen kleine moestuin aanleggen.

Starten met je eigen moestuin

Het enige wat je nodig hebt om een eigen moestuin te beginnen zijn zaadjes, een bak en aarde. Omdat je de moestuin in de bak gaat maken, hoef je niet eerst de grond te bewerken. Dit scheelt een heleboel tijd en arbeid! Het gaat er niet om dat je hele mooie bakken gebruikt. De bakken hoeven enkel functioneel te zijn.

Opbrengsten uit je eigen moestuin

Je krijgt al aardig wat groente uit een bak van één bij één meter. Verdeel de bak in een aantal kleine vakken met behulp van een rooster. Zo kun je uit één bak zo’n 8 tot 12 verschillende soorten groente, fruit en kruiden halen. Het grote voordeel is dat je bij deze bak al je oogst zelf kunt opeten. Bij een grotere moestuin heb je vaak veel oogst. Dat krijg je niet allemaal zelf op.
Wanneer je één groente hebt geoogst, kun je direct weer een nieuwe planten. Maar hoe weet je nu in welk seizoen je het beste welke groenten kunt zaaien? De zaaikalender kan hierbij een handig hulpmiddel zijn. Niet alleen vind je hier wanneer je welke groenten het beste kunt zaaien. Ook krijg je tips wanneer je de groente het beste kunt oogsten.

Voordelen

– Je kleine moestuin kost je weinig tijd. Hooguit 10 minuten per dag of een uurtje in de week!
– De moestuin kun je ook op tafelhoogte houden. Zo kun je ook prima in je moestuintje werken wanneer je last hebt van je rug.
– Je hebt geen speciaal gereedschap nodig. Een klein schepje, een schaar en een emmer is voldoende.

Heb jij al langer een eigen moestuin? Misschien kun je me dan wat tips geven! Ik ben erg benieuwd naar jouw manieren om jouw kleine moestuin te onderhouden!

Ook interessant