Depressieve partner of gelukkige huisvrouw?

Zoals ik laatst ook al schreef, steeds meer vriendinnen gaan samenwonen. En ja, als je dan een bericht tegenkomt over samen het huishouden doen, dan moet je dat bericht wel even lezen.

Zo kwam ik laatst verschillende berichten tegen op nu.nl. Twee berichten die nogal wat met elkaar te maken hadden volgens mij. Titel van bericht 1? ‘Samen huishouden doen is goed voor relatie’ en titel van bericht 2: ‘Man met werkende partner depressiever’.

In bericht 1 werd beweerd dat stellen waarvan beide partners ieder een deel van de huishoudelijke taken op zich nemen een langere en gelukkigere relatie hebben. Vooral in de eerste twee jaar dat koppels samenzijn is het cruciaal om de taken goed te verdelen, eenmaal gevestigde patronen zijn immers moeilijk te doorbreken. Een oneerlijke taakverdeling kan volgens de onderzoeker leiden tot conflicten en een minder gelukkige relatie.

In bericht 2 werd me verteld dat mannen meer depressieve klachten rapporteerden naarmate ze een groter deel van het huishouden op zich namen. Vrouwen vertoonden juist minder klachten wanneer zij voornamelijk het huishouden deden.

Wanneer doen we het dan goed? Waar moeten we voor kiezen? Voor een langere en gelukkige relatie of voor een man met minder depressieve klachten? Een depressieve partner of een gelukkige huisvrouw?

Als ik nog even verder lees in bericht twee dan zie ik dat de vrouw gevoeliger is voor de mentale gezondheid van haar partner. Rapporteert haar partner weinig tot geen depressieve klachten, dan voelt de vrouw zich ook beter.. al blijkt uit artikel 1 dat een goede taakverdeling een grote invloed heeft op het geluksgevoel van de vrouw.

Ik heb geen idee wat nu het beste is.. ik weet wel dat de verdeling op dit moment nogal scheef is. Volgens de ‘House Cleaning Facts Infographic’ doet 51% van de vrouwen dagelijks huishoudelijk werk, terwijl slechts 20% van de mannen dat doet.

 

Hoe verdeel jij het huishoudelijk werk? En wat werkt bij jullie het beste? Ik hoor het graag!

Related Post

Geef een reactie