voorjaarsschoonmaak

De grote voorjaarsschoonmaak

Aan het weer is het nog niet te merken, maar het voorjaar is alweer begonnen. Vroeger was dit het moment om de grote voorjaarsschoonmaak te houden. Deze schoonmaak is een tijd lang minder populair geweest, maar tegenwoordig is hij weer helemaal terug. Vandaag geef ik je een aantal tips hoe je deze schoonmaak het beste kunt aanpakken.

Planning

De grote voorjaarsschoonmaak moet goed worden gepland. Je kunt niet zomaar alle ruimtes in jouw woning door elkaar gaan schoonmaken. Dan wordt het één grote chaos en je raakt je motivatie al snel kwijt. Daarom is het belangrijk om jouw woning kamer voor kamer schoon te maken. Daarnaast is het verstandig om van boven naar beneden te werken. Dit houdt in dat je begint met het plafond en muren. Ook de hoge kasten komen vrij vlot aan de beurt. Op het laatst dweil je de vloer.
Voordat je met het echte schoonmaakwerk kunt beginnen, kun je het beste eerst met een vuilniszak door de kamer gaan. Alles wat je niet meer nodig hebt, gaat de vuilnis in. Twijfel je over verschillende voorwerpen of kledingstukken of je het wilt houden of weg wilt doen? Bedenk dan hoe lang je niet meer naar het object hebt omgekeken. Is dat langer dan 6 maanden? Dan kun je het voorwerp het beste weg doen.
Als de voorwerpen nog wel bruikbaar zijn en er nog mooi uitzien, kun je er ook voor kiezen om ze naar de kringloop te brengen of via Facebook of Marktplaats te verkopen.

Andere tips

– Wat veel mensen vergeten tijdens de grote voorjaarsschoonmaak is het sorteren van de administratie. Zoek alle bakjes en mappen met papieren uit. Zo heb je na de schoonmaak dit ook meteen weer op orde.
– Tijdens de grote voorjaarsschoonmaak ben je continu druk en bezig. Het kan dan natuurlijk zijn dat je vergeet wat je al wel hebt schoongemaakt en wat nog niet. Werk daarom met de klok mee. Dan weet je zeker wat je al hebt gedaan en wat nog niet, daarnaast maak je ook daadwerkelijk alles schoon.
– Haal alle meubels van hun plek. Tijdens de normale schoonmaak doe je dit vaak niet. Daarom is het verstandig om dit tijdens de grote voorjaarsschoonmaak wel te doen.
– Vergeet de lijsten van foto’s en schilderijen niet schoon te maken. Op deze randjes blijft vaak een hoop stof liggen.
– De grote voorjaarsschoonmaak hoeft niet in één dag klaar zijn. Je kunt gerust de tijd nemen en er een week mee bezig gaan. Je hoeft dus niet in de stress te schieten bij de gedachte aan een grote schoonmaak.

Ook interessant

Één gedachte over “De grote voorjaarsschoonmaak

  1. Nóg leuker om met z´n tweeën te doen om daarna beloond te worden met een koffie en iets lekkers. Vele handen maken licht werk, toch? En schoonmaken met een leuk muziekje op de achtergrond wil vaak ook wel helpen!

Comments are closed.