Citroengeur geeft schoonmaakdrang

Geuren hebben een grote invloed op ons gevoel. Ze roepen herinneringen en emoties op, beïnvloeden je koopgedrag, spelen een rol bij je smaakbeleving en zijn van invloed op ons humeur.

In invloed van een geur is zelfs zo groot dat sommige mensen aanraden om geen geurtje op te doen naar een sollicitatiegesprek. Wanneer je potentiële werkgever een negatieve ervaring heeft met iemand anders met datzelfde geurtje kan het maar zo zijn dat je wordt afgewezen voor de baan.

Dat geur ook zo’n grote invloed heeft op je schoonmaakdrang was je vast ook nog niet bekend. Uit een onderzoek uitgevoerd door psychologen uit Nijmegen en Utrecht blijkt dat citroengeur mensen aanzet tot schoonmaken. Meerdere studenten werden ingezet om deel te nemen aan het onderzoek, in een kamertje werden zij gevraagd een vragenlijst in te vullen. In de helft van de gevallen werd er in het kamertje een sopje met citroengeur geplaatst. Na de vragenlijst werd de studenten gevraagd een droog beschuitje te eten, en wat blijkt? De studenten die de vragenlijst hadden ingevuld in het kamertje met het sopje met citroengeur veegden veel vaker de tafel weer schoon dan de studenten die geen citroengeur hadden geroken.

Dus, heb je nooit zin om schoon te maken? Probeer dan eens middeltjes met citroengeur, wellicht helpt dit om je schoonmaakdrang te verhogen. En mocht je last hebben van slordige huisgenoten, dan zou ik ervoor zorgen dat er wat vaker een citroengeur in huis hangt. Dan wordt die slordige huisgenoot misschien wel een nette poetser.

Geurtjes worden natuurlijk in veel meer situaties toegepast, wist je bijvoorbeeld al dat:

  • dure auto’s beter worden verkocht als er een duur luchtje (de geur van leer) aan zit;
  • men in Japan gebruik maakt van geuren op de werkvloer. ’s Ochtends wordt er begonnen met een citrusgeur om wakker te worden, vervolgens wordt overgeschakeld op een bloemengeur (concentratiebevorderend), waarna de dag wordt beëindigd met een houtgeur tegen de vermoeidheid
  • sinaasappelgeur kalmerend werkt in de gevangenis, mensen in de cel werden rustiger en gebruikten minder medicijnen
  • kringloopwinkels meer verkopen als er een bloemige huisgeur hangt. De vieze en muffige associatie met tweedehands wordt dan vermeden.

Mocht ook de geur van citroen je niet helpen om schoon te maken, dan is een schoonmaakster misschien wel een goed idee.

Ook interessant