Het belang van goede hygiëne

Dat goede hygiëne vele levens kan redden beseffen we ons vaak niet. Maar met een paar (simpele, maar heftige) feitjes kan dit al snel duidelijk gemaakt worden.

Zo sterven er op deze wereld dagelijks 2200 kinderen aan diarree, dat is welgeteld ruim 70 volle schoolklassen op een dag! In een heel jaar zijn dat 800.000 kinderen(!!)

Een gigantisch aantal kinderen overlijdt dus aan een ziekte die voor ons (in Nederland en Europa) hooguit vervelend is. Maar wij kunnen dan ook profiteren van een uitstekende hygiëne, schoon drinkwater en voldoende sanitaire voorzieningen.

Een gebrek aan toiletten

In Afrika en Zuid-Azië zijn de levensomstandigheden compleet anders. Door een gebrek aan toiletten doen mensen hun behoefte op een veldje of dichtbij een rivier. Waterputten en rivieren raken daardoor ernstig vervuild. En probeer je dan nog eens in te denken dat moeder met haar 3 kinderen zich 50 meter verderop staat te ‘wassen’.
Waar wij klagen over niet lekker ruikende doucheschuim, een verkeerde shampoo of koud water, moeten zij het daar doen met water waar buren tegelijkertijd hun behoefte in doen.

Weinig kennis

Naast het vervuilde water weten de mensen in Afrika en Zuid-Azië vaak niet eens wat het belang is van goede hygiëne. Weten ouders dat wel, dan ontbreken vaak simpelweg de voorzieningen of de middelen.
Vies water wordt gedronken, handen worden niet gewassen en behoeften worden overal gedaan. Helaas, maar het is de harde waarheid. Door deze omstandigheden raken vele ouders hun jonge kinderen kwijt.

3FM Serious Request en het Rode Kruis

3FM zet zich deze week in om het aantal doden door diarree te verminderen. Geld wordt ingezameld om het Rode Kruis te steunen bij het verbeteren van de levensomstandigheden. Het Rode Kruis zorgt voor schoon drinkwater, trainingen over hygiëne, sanitaire voorzieningen, de zorg voor zieke kinderen met diarree en stukken zeep.
Want wist je al, dat het wassen van de handen na een toiletbezoek of vóór het eten het dodental met 48% verminderd?

En hoe is het bij jou thuis?

Dat we allemaal beschikken over voldoende schoon drinkwater en sanitaire voorzieningen is een feit. Maar hoe staat het verder met de hygiëne bij jou thuis? Was jij altijd je handen na een toiletbezoek en voor het eten? Is je toilet schoon en hygiënisch? Of is een schoonmaakbeurt zo net voor de kerst nog wel hard nodig?
Dat een goede hygiëne erg belangrijk is lijkt me duidelijk, nu de rest van de wereld nog!

 

Ook interessant

Één gedachte over “Het belang van goede hygiëne

  1. Ook het aantal voedselvergiftigingen per jaar is een groot probleem. Dit komt mede door slechte hygiëne in de keuken. Daarom draag ik altijd latex handschoenen bij bijvoorbeeld het snijden van vlees.

Comments are closed.