barbecue schoonmaken

3 technieken om jouw barbecue schoon te maken

Het weerbericht begint weer zonniger te worden. Ook de mensen om je heen worden zonniger. Het wordt steeds duidelijker: de zomervakantie komt eraan! En hoe kun je nu beter van de zomer genieten dan met een feestelijke barbecue in eigen tuin? (Of op eigen balkon, zoals bij mij thuis). Er kleeft echter wel één groot nadeel aan een feestelijke barbecue… Je moet het rooster na afloop weer schoonmaken. Vandaag geef ik je een aantal schoonmaaktechnieken speciaal voor de barbecue.

De krantentechniek

Ben je helemaal uitgegeten? Of is het vlees gewoon op? Dan is het tijd om het rooster van de barbecue schoon te maken. Vaak heb je er op dat moment geen zin in, omdat je even de tijd wil nemen om uit te buiken.
Toch is er een manier waarop je maar een paar seconden van je tijd kwijt bent. Wikkel het rooster in een krant direct nadat je stopt met barbecueën. Het is erg belangrijk om de krant goed nat te maken. Dat kan bijvoorbeeld met een emmer water of met de tuinslang. Laat het rooster een dag weken in de krant. De volgende ochtend kun je het vuil met een keukenpapiertje zo van het rooster afvegen, klaar voor de volgende barbecue!

De vuilniszaktechniek

Het schoonmaken van jouw barbecue rooster kan heel gemakkelijk! Stop het rooster in een vuilniszak en leg deze plat op de grond. Vervolgens doe je wat biotex en kokend water in de zak. Bind nu de zak dicht en laat hem een nachtje liggen. De volgende dag kun je het rooster gemakkelijk schoonmaken met een borstel.

De grasmattechniek

Deze techniek heb ik zelf helaas niet kunnen uitproberen. Ons balkon is namelijk niet groot genoeg om een grasmat neer te leggen. Wanneer je een tuin hebt, is dit zeker wel wat voor jou! En enige wat je hoeft te doen is het rooster van jouw barbecue in het gras neer te leggen. Laat hem daar een nachtje liggen en de volgende dag krijg je het vuil er gemakkelijk af met behulp van een beetje aluminium folie of keukenrol. Let er wel op dat je het rooster eerst een beetje laat afkoelen. Doe je dat niet, dan krijg je allemaal grillmarks in het gras.

Er zijn ook een heleboel barbecueliefhebbers die het afraden om je barbecue überhaupt schoon te maken. Zij beweren dat het vuur alle bacteriën dood en jij daar dus niet aan mee hoeft te helpen. Of dit ‘zelfreinigingssysteem’ iets voor jou is, dat mag je zelf bepalen. Anders kun je altijd één van de bovenstaande technieken proberen.

Eet smakelijk!

Ook interessant