zachte handdoeken

Badkamerreeks: Zachte handdoeken

Wanneer ik uit een warm bad stap of net onder de douche uitkom, is niets zo fijn als mijzelf afdrogen met een heerlijk zachte handdoek. Het liefst droog ik mezelf af met een zo groot mogelijke handdoek om mezelf er vervolgens helemaal in te wikkelen, maar dan moet de handdoek natuurlijk wel zacht zijn. En dat gaat nog wel eens mis. Als ik mijn handdoeken uit de wasmachine haal, zijn ze vaak helemaal niet zo zacht! Daarom ben ik gaan zoeken naar de beste tips om weer zachte handdoeken te krijgen.

Een goed begin is het halve werk

Als je geen goede handdoeken koopt, is het heel moeilijk om ze zacht te houden. Koop daarom dikke handdoeken van goede kwaliteit. Goede handdoeken zijn vaak duurder dan een handdoek die na een paar keer wassen zijn droogkracht verliest.
Leg, voordat je de handdoeken gaat gebruiken, deze 24 uur in een emmer of bak met koud water. Hierdoor gaan de vezels namelijk open staan waardoor de handdoek meer vocht kan opnemen. Voeg eventueel een scheutje azijn toe aan het water, dit zorgt ervoor dat de kleur van de handdoek langer mooi blijft.

Handdoeken wassen

Gebruik nooit, maar dan ook echt nooit, wasverzachter bij het wassen van handdoeken. In wasverzachter zit namelijk een middeltje dat ervoor zorgt dat de vezels minder absorberen. Eventueel kun je ervoor kiezen om wasverzachter te vervangen voor azijn. Azijn ontvet namelijk en verwijdert zeepresten.
Daarnaast is het belangrijk om handdoeken enkel met elkaar te wassen. Stop ze dus niet bij kleding in de wasmachine. Zo voorkom je dat de vezels van de handdoeken beschadigd raken.
Om ervoor te zorgen dat de kleuren van handdoeken niet in elkaar overlopen, is het belangrijk om lichte en witte handdoeken bij elkaar te houden en gekleurde handdoeken ook.
Een handdoeken is na gebruik niet echt vies. Daarom kun je ze prima op 30 of 40 graden wassen. Maar gebruik in dat geval wel een goed wasmiddel. Dit is niet alleen beter voor het milieu, maar zo worden de vezels ook niet beschadigd door de hitte.

Handdoeken drogen

Er zijn drie manieren waarop jij jouw handdoeken kunt drogen:

  • Buiten aan de waslijn. Dit is de beste optie voor het milieu. Door de wind worden handdoeken bewogen en worden ze niet zo stijf. Wanneer de handdoeken bijna droog zijn, kun je deze ook 5 minuten in de droger doen, samen met een paar tennisballen.
  • Binnen op een rekje. Zorg voor een ruimte die goed geventileerd is. Omdat er binnen geen wind waait, zullen de handdoeken sneller stijf worden. Sla ze daarom een paar keer goed uit om dit te voorkomen.
  • In de droger. In de droger heb je de grootste kans op zachte handdoeken. Gebruik voor het drogen van handdoeken geen heet programma, dit om te voorkomen dat de vezels worden beschadigd.

 

Ook interessant