auto wassen

Auto wassen op straat? Let jij op het milieu of op je portemonnee?

Uit recent onderzoek is gebleken dat ruim 40 procent van de consumenten de auto wast op straat in plaats van in de wasstraat. Hoewel het in veel gevallen beter is om zelf de handen uit de mouwen te steken en oma’s schoonmaakmiddelen te gebruiken, is wat betreft het wassen van de auto het tegengestelde waar.

Brancheorganisatie Bovag vraagt gemeenten om hun ontmoedigingsbeleid en de verboden op het autowassen op straat beter na te komen. Het wassen van de auto op straat is namelijk schadelijk voor het milieu. Olie- en rubberresten, shampoos en zware metalen spoelen na een wasbeurt zo door de straatputten. In veel nieuwbouwwijken zijn de straatputten ervoor bedoeld om enkel en alleen hemelwater af te voeren. Hemelwater wordt zo gemengd met schadelijke stoffen die in het oppervlaktewater terecht komen. Erg slecht voor het milieu dus.

Je auto wassen in de wasstraat is dus goed voor het milieu, maar ook voor de portemonnee? Een korte zoektocht heeft mij in ieder geval duidelijk gemaakt dat je bij een wasstraat al zo €7,- kwijt bent voor het goedkoopste programma. De sponsen, het autowasmiddel en het water dat ik gebruik bij het wassen van mijn auto kosten mij samen nooit €7,-. En aangezien de crisis er nog wel aardig inhakt hou ik het nog wel even bij het wassen van mijn auto op straat, tenzij ze bij de wasstraat de prijzen drastisch verlagen, misschien dat ik dan overstag ga. Want zeg nou eerlijk, werk uit handen geven is altijd goed.

Hoe doen jullie dat? Wassen jullie de auto op straat en besparen jullie geld, of kies je voor de milieubewuste optie en rij je naar de wasstraat? (Tsja, hoe milieubewust is dat als de wasstraat 20km verderop zit?)

Ook interessant