afwasmachine reinigen

Dit is hoe je de afwasmachine moet reinigen

Een vaatwasser is een ideaal hulpmiddel in de keuken, maar je moet een afwasmachine wel reinigen. In dit blog lees je hoe je een vieze vaatwasser schoonmaakt.

Stinkende vaatwasser?

Onze neus wijst ons meestal op een nieuwe huishoudelijke klus. Zodra je de vaatwasser ruikt, is het hoog tijd om hem schoon te maken. Eigenlijk is het dan al iets te laat, maar dat nemen we even voor lief. In een vieze vaatwasser wordt de vaat veel minder goed schoon. Een stinkende vaatwasser wordt veroorzaakt doordat de filters van de vaatwasser vies zijn, doordat de rubbers vies zijn of doordat het tijd is om de vaatwasser te ontkalken.

Afvoer vaatwasser verstopt

De meningen over de vieze vaat in de vaatwasser lopen uiteen: volgens de een moet je alle vaat goed afspoelen voor het de vaatwasser in kan, volgens de ander is het juist beter om niets af te spoelen. Als je niets afspoelt en veel etensresten laat zitten, kan het voorkomen dat de afvoer van de vaatwasser verstopt raakt. Wij raden daarom aan om in ieder geval grote etensresten van de vieze vaat te verwijderen. Jouw afwasmachine heeft filters om te voorkomen dat de afvoer van de vaatwasser verstopt raakt, maar zo’n filter houdt niet alles tegen. Zorg dat de filters schoon zijn om de werking optimaal te houden.

Afwasmachine reinigen

Nu de filters en de afvoer schoon zijn, is het tijd om de deurrubbers af te nemen en de sproeiarmen te controleren op verstoppingen. De deurrubbers van de afwasmachine kun je reinigen met een vochtige doek met allesreiniger of afwasmiddel. De sproeiarmen van de vaatwasser kunnen verstopt raken. Gelukkig is dit zo verholpen: met een satéprikker prik je de verstopte gaatjes zo weer open. Als de sproeiarmen erg vies zijn, kun je ze een nachtje laten weken in een sopje.

De vaatwasser ontkalken

Een afwasmachine moet regelmatig ontkalkt worden. Voordat je de vaatwasser gaat ontkalken, is het belangrijk om hem eerst leeg op 70 graden te laten draaien. Je begint altijd met dit programma als je gaat ontkalken. Daarna zijn er een paar opties. Je kunt in de supermarkt een ontkalkingsmiddel kopen om de vaatwasser te ontkalken. Deze schoonmaakmiddelen zijn eenvoudig te vinden en de gebruiksaanwijzing staat op de verpakking. Als je geen schoonmaakmiddel uit de supermarkt wilt, kun je kiezen tussen soda en azijn om de vaatwasser te ontkalken. In beide gevallen verspreid je een kopje over de bodem van de vaatwasser en kies je een programma met de hoogst mogelijke temperatuur.

Een vaatwasser neemt jou dagelijks veel werk uit handen. Dat neemt niet weg dat het tijd kost om de afwasmachine te reinigen. Tijd die jij liever gebruikt voor andere dingen. Een schoonmaakster weet precies hoe een vieze vaatwasser schoongemaakt moet worden. Dat levert jou vrije tijd en een schone vaatwasser op. Doe vandaag nog een aanvraag voor een huishoudelijke hulp!

Ook interessant