afval scheiden

Afval scheiden – doe jij dat al?

Bij ons in huis staan inmiddels 3 verschillende afvalbakken voor het scheiden van afval. Eén voor al het plastic, één voor het GFT afval en één bak voor de rest. Steeds vaker en steeds meer wordt er van je geëist dat je afval gaat scheiden. Doe jij het al? Scheid jij al je afval? Of belandt bij jou nog steeds alles in de grijze bak?

 

Ik heb eens even voor je op een rijtje gezet welk afval je allemaal kunt scheiden. Doe er je voordeel mee, wees goed voor het milieu en zorg er uiteindelijk voor dat je minder afvalstoffenheffing gaat betalen.

 

Groente, fruit en tuinafval (GFT)

Al je groente, fruit en tuinafval dien je in de groene container te verzamelen. Deze container wordt vaak wekelijks bij je thuis opgehaald. In de GFT-bak mag naast het groente, fruit en tuinafval ook koffiedik worden verzamelen. GFT wordt tot compost verwerkt en compost wordt weer gebruikt als voeding voor bomen en planten. Met het inzamelen van GFT ben je dus goed bezig voor de bomen en planten om je heen.

 

Plastic

Sinds een paar jaar zijn we in Nederland bezig om ook plastic afval apart in te zamelen. Het doel is om eind 2014 44% van al het plastic afval te recyclen. Plastic tassen, lege knijpflessen en lege flacons voor schoonmaakmiddelen kun je allemaal inzamelen en inleveren. In veel gemeentes staan de ‘Plastic Heroes’ containers waar je je plastic afval in kunt leveren. Ook wordt er steeds vaker plastic afval opgehaald bij huis. Lees hoe het geregeld is in de gemeente waar jij woont.

 

Glas

Het verzamelen en apart inleveren van glaswerk is al vele jaren erg gangbaar. Maar nog lang niet iedereen gooit al het glas in de glasbak. Vaak is het ‘net zo makkelijk’ om een leeg potje bij het restafval te gooien. Je fietst immers niet voor één lege fles naar de glasbak. Mijn tip: zet ergens een leeg kratje of een lege doos neer en breng deze eens in de zoveel tijd langs de glasbak. Het glaswerk kan oneindig worden hergebruikt. Erg goed voor het milieu dus!

 

Papier (en karton)

Oude kranten, vellen papier en kartonnen dozen kun je ook allemaal inzamelen bij het oud-papier. Wij kunnen oud-papier naar een speciaal verzamelpunt brengen, dit verzamelpunt is van een plaatselijke schaatsvereniging. Door het verzamelen van oud-papier kunnen zij een beetje extra geld verdienen. Voor ons scheelt het weer een hele berg extra afval in de grijze container. Het oud-papier wordt gesorteerd op kwaliteit en hiervan worden verpakkingen, krantenpapier en karton gemaakt. Ook wordt oud-papier wel eens gebruikt voor het maken van toiletpapier, keukenpapier en papieren zakdoekjes.

 

Klein chemisch afval (KCA)

Onder dit afval worden onder andere lege batterijen, accu’s, medicijnen en verf verstaan. Kijk hier voor een complete lijst. Het apart inzamelen van het KCA is erg belangrijk, wanneer je deze producten bij het ‘normale’ huisvuil zou verzamelen dan ontstaan er bij de verbranding schadelijke stoffen. Iedere gemeente heeft een speciaal KCA-depot of een gemeentedepot waar je het KCA in kunt leveren. In sommige gemeenten rijdt zelfs een chemokar die het KCA op komt halen. Kijk op de website van je gemeente voor meer informatie. Bepaalde stoffen uit KCA kunnen worden hergebruikt, de rest wat niet kan worden gebruikt, wordt op een speciale manier verbrand, zo komen er zo min mogelijk schadelijke stoffen vrij.

 

Statiegeldflessen

In Nederland is het heel normaal om lege frisdrankflessen weer naar de supermarkt te brengen. Er zit immers vaak statiegeld op de flessen. In landen waar geen statiegeld op de flessen zit zie je het gevolg, bermen vol met lege frisdrankflessen. Sinds een paar jaar vertrouwt de overheid op ons als burgers dat wij lege frisdrankflessen wel inleveren, het is dus voor supermarkten niet meer verplicht om statiegeld in rekening te brengen. Al denk ik dat het inmiddels bijna een gewoonte is geworden waar we niet makkelijk van afwijken.

 

Kringloopwinkel

Heb je oude spullen die nog wel goed zijn? Dan kun je deze bij de kringloopwinkel brengen. De spullen worden door de werknemers van de kringloopwinkel gekeurd. Zijn de spullen nog bruikbaar? Dan worden ze tegen een laag tarief te koop aangeboden. Mensen die het minder breed hebben kunnen dan nog genieten van jouw (oude) spullen. Niet alleen mensen die het minder breed hebben komen in de kringloopwinkel, ook vintage liefhebbers en verzamelaars lopen regelmatig de kringloopwinkel binnen. Voor je het weet heeft jouw oude kastje weer een prachtig plekje.

 

Restafval

De rest van het afval kunnen we in de prullenbak gooien. Dit afval wordt (meestal) ook wekelijks opgehaald en naar een vuilstortplaats gebracht of het wordt verbrand.

 

Waarom afval scheiden?

Nu ik je heb laten lezen hoeveel afval je wel niet kunt scheiden wordt het tijd voor de hamvraag. Waarom zou ik afval gaan scheiden? Ik noemde het al in mijn inleiding, het scheiden van afval is goed voor het milieu. Afvalverwerkingsbedrijven kunnen door een juiste manier van inzamelen beter hun werk doen. Zij kunnen afval verbranden en hiermee energie opwekken om huizen mee te verwarmen. Daarnaast drijft de stoom die vrijkomt een turbine aan waarmee elektriciteit wordt geproduceerd. De afvalverwerkingsbedrijven hoeven hierdoor minder gas, kolen en olie te gebruiken. Om optimaal te profiteren van deze voordelen is het belangrijk dat afval op de juiste manier wordt ingezameld.

 

Ook kunnen natuurlijk veel producten worden hergebruikt. Van plastic worden weer nieuwe plastic producten gemaakt, glas wordt omgesmolten en weer opnieuw gebruikt en papier kan ook op vele manieren een nieuw functie vervullen.

 

Naast de milieuvoordelen en het hergebruik kan een juiste manier van afval sorteren ook een kostenbesparing met zich meebrengen. Op den duur zullen namelijk de jaarlijkse afvalverwerkingskosten gaan dalen. Als we ons afval op de juiste manier sorteren en scheiden, hoeven afvalverwerkingsbedrijven namelijk minder handelingen te doen.


Hoe goed ben jij in het scheiden van afval? Gooi jij plastic nog vaak bij het restafval? En belanden batterijen bij jou nog regelmatig in de prullenbak? Ik hoor het graag! Net als dat ik natuurlijk open sta voor goede tips voor het scheiden van afval!

Ook interessant